lördag 7 februari 2009

LÄS HJÄRNA OM DET HÄR

De allra tidigaste studierna inom psykologin fokuserade på människans problembeteenden, svårigheter och avvikelser. Freud & co gnuggade händerna av förtjusning om de fick in en patient med schizofreni, maniska beteenden, tvångstankar och så vidare. Först de senaste 20 åren har fokus flyttat till den så kallade Positiva psykologin. Istället för att fundera på vad det är som är fel och varför det blivit så (vilket naturligtvis har varit väldigt viktig forskning och kunnat hjälpa många patienter) så lägger man nu fokus på det som är POSITIVT
  • Vad är det som fungerar bra?
  • Vad händer i hjärnan när vi mår bra?
  • Hur kan vi få fler människor att dra nytta av andras positiva beteenden?

Nyligen har forskare på Karolinska kunnat konstatera att vi definitivt kan träna våra hjärnor för att öka vår minneskapacitet och koncentrationsförmåga. Genom att träna hjärnan och genom valet av våra tankar påverkar vi nivåerna av dopamin i hjärnan. De ökar bland annat vår förmåga till att känna glädje och kreativitet i våra liv.

Genom att träna sitt arbetsminne har det visat sig att man kan förbättra sin förmåga att minnas. Arbetsminne är det minne du använder just nu, för att komma ihåg till exempel siffrorna i ett telefonnummer eller en kod. Man brukar kalla arbetsminnets förmåga för "The magical number seven plus minus two". Forskning har nämligen visat att i snitt klarar en försöksperson av att komma ihåg 7 siffror i en följd med en normalvariation på två färre eller två fler siffror.

Prova! Hur många siffror kan du minnas efter att ha studerat siffrorna nedan under 30 sekunder?

63819579952077523427820763821994593811745430

Där ser du hur DITT arbetsminne fungerar.

Vad som verkligen är positiv med resultatet av forskningen på Karolinska är att det visar på att vi FAKTISKT kan påverka våra hjärnor med än vi tror. Genom att lära oss att medvetet bryta våra negativa tankebanor och ha redskap för hur vi kan tänka istället så kan vår upplevda stress, oro, ångest etc. kanske inte helt elimineras, men definitivt minskas ordentligt.

Jag återkommer med mer konkreta tips om detta, om någon är intresserad ;-).

5 kommentarer:

  1. Vi testade det där i min första psykologikurs. Jag mindes flest siffror i min klass - helt enkelt för att jag buntade ihop siffrorna till större tal. Det är väl det som är hemligheten bakom ett bra minne, att man kan göra enheter av delar?

    Det är jättespännande med minnesträning tycker jag. En kompis snöade in på det för några år sedan och lärde ut några bra knep som jag fortfarande använder.

    Trots att mitt minne har blivit utselt kan jag fortfarande handla utan inköpslista, helt enkelt för att jag föreställer mej hur jag går runt i affären och plockar till mej sakerna.

    Ha en trevlig helg!

    SvaraRadera
  2. Malve - du ger alldeles lysande exempel på HUR man kan träna sitt arbetsminne. Att slå ihop mindre enheter till större eller inte minst att visualisera ett förlopp, t.ex. hur du går i butiken när du ska handla.
    Just visualiseringstekniken brukar vara väldigt användbar. För att kunna minnas något - vad som helst ska man koppla ihop det med en bild/ett skeende i huvudet. Ju "knasigare" bild, desto lättare att komma ihåg har det visat sig.
    Ha det riktigt gott i helgen du med!

    SvaraRadera
  3. hej ulrika!
    tack för de snälla orden :) blir jätteglad :)
    du och barnen få ha en riktigt bra fortsättning på er helg :)
    kram, molly

    SvaraRadera
  4. Ha ha sitter här och skrattar åt mig själv (känns bättre att skratta än att gråta över det) ;)
    Tänkte att jag skulle testa det där med siffrorna och att "det skall väl inte vara så svårt".
    Men min utmattade hjärna ville nåt annat, klarade bara 3 siffror innan jag skrev fel. Herregud!!

    Men som forskningen visar så ska det tydligen finnas hopp - ändå...

    Okay då.

    (och inte hjälpte det att jag slog ihop siffrorna till par heller)

    SvaraRadera
  5. Molly - Tack själv :-D!

    S o F - fortsätt skratta du, helt rätt. Faktiskt är det ju så att det är arbetsminnet som tar MYCKET stryk när du får en utmattningsdepression. Det positiva är att det går att träna upp det igen. träna på att memorera telefonnummer, koder eller att kunna recitera verser t.ex. eller sångtexter. Välj det du tycker är kul, för då är du som mest motiverad.
    Och att se det positiva i mycket, det hjälper bäst av allt.
    K R A M fårn Ulrika

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...