tisdag 23 december 2008

EGOLOGISKADVENTSKALENDER LUCKA 23

UMGÅS
För väldigt många innebär julhelgen ett firande med släkt och vänner. Många trevligheter, glada stunder och en hel del god mat brukar det kunna bli. Men, många upplever också att det är en tid då umgänget blir mer eller mindre påtvingat. En tid då man måste umgås med personer som man kanske egentligen inte har så mycket gemensamt med. Ofta kan det vara någon person som man känner att man har väldigt svårt att förstå sig på, känner sig nedvärderad av eller bara helt enkelt har svårt för att umgås med.

Dessa personer finns lite överallt, i släkten, på jobbet, i trapphuset... Men när det handlar om personer med släktband kanske det är så att vi ändå bör försöka umgås med dem (om inte stora och allvarliga händelser inträffat tidigare som gör att det är omöjligt eller olämpligt - den biten går jag inte in på här, men då kan det vara bäst att avstå umgänget).

Viktigt att tänka på överhuvudtaget när det gäller personer som vi känner att vi på ett eller annat sätt har svårt för, är att:


DU KAN ALDRIG KRÄVA ATT EN ANNAN PERSON SKA ÄNDRA PÅ SIG. DU KAN BARA ÄNDRA PÅ DITT SÄTT OCH DINA TANKAR.


Det här är ett område som kan vara väldigt svårt, men också otroligt tacksamt. Ofta är det så att om det finns en person som vi på ett eller annat sätt har svårt för, så förväntar vi oss deras negativa beteende när vi möter dem. Det blir liksom förr eller senare en bekräftelse på att vi hade rätt.: - Ja, där kommer moster Annas spydiga kommentar om att jag lägger för mycket mat på tallriken - till exempel. Vi blir som en radar som letar upp allt de negativa vi förväntar oss. Våra tankar blir bekräftade , men det gör på intet sätt situationen bättre.


Om du istället kan fundera på vad DU kan göra. Du kanske behöver visa den här personen mer intresse, omtanke och kärlek? Du kanske kan tänka att den här personen inte kan eller förstår bättre, men definitivt inte beter sig så för att vara elak? Du kanske vänligt behöver påpeka att du inte håller med, utan att gå till motattack och inta försvarsställning?

Fundera på DIN roll i det hel. Finns det något du kan göra som kan förbättra er relation?


7 kommentarer:

 1. Man ska inte ta folk så allvarligt. Ta omgivningen lite mera lättsamt och se på folk med humor, så kan de mest märkliga personlighetsdrag helt plötsligt bli lite småkul...
  Jag önskar dig en riktigt mysig jul!

  SvaraRadera
 2. Åsa - det har du så rätt i.
  Det kan löna sig att inte ta sig själv på för mycket allvar ibland också;-)...
  En riktigt härlig jul- och nyårshelg önskar jag dig också!

  SvaraRadera
 3. Precis, lite självdistans förenklar livet oerhört! Ha en rikgit God Jul!

  SvaraRadera
 4. Va'...och jag som trodde att det var fel på alla andra...?!


  :-)

  SvaraRadera
 5. En Härlig Jul önskar jag dig!
  Kram Lallis

  SvaraRadera
 6. Monica - Tack! Jag önskar dig detsamma.

  DMH - Visst är det så, men kanske inte något vi ska prata så högt om ;-)...

  Lallis - Tack snälla! En härlig jul- och nyårhelg hoppas jag du får upppleva du med.

  Lyckliga Grodan - så klart, GROD jul sak det ju vara.
  Är det Gott Nytt LÅR som önskas sedan eller;-)...?

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...