söndag 21 december 2008

EGOLOGISKADVENTSKALENDER LUCKA 21

DAGBOK
Att skriva dagbok har positiva fördelar på många sätt. Att skriva är skönt för att rensa och sortera sina tankar. Genom att skriva ner vad man tänker och känner lämnar dessa tankar "fysiskt" din kropp. Du kan betrakta dem i ett utifrånperspektiv och kanske därigenom få nya idéer och lösningar på vissa frågor. Dessutom brukar det vara otroligt inspirerande och givande och gå tillbaka och läsa dagbokstexter som man skrivit för en tid sedan. Många gånger är det först då man inser hur mycket som faktiskt ändå hänt i livet.

Ett bra sätt att börja skriva dagbok på är att avsluta varje dag med att skriva ner de positiva ögonblick man haft under dagen. Det kan vara helt kortfattat eller utmålat i en lång text - beroende på vad du föredrar. I bland kan det kanske vara svårt att hitta något som känns värt att skriva ner som positiva stunder. Det krävs träning. Det behöver inte vara stora händelser som sätter djupa spår. Det kan handla om en vacker daggdroppe på ett grässtrå, att morgontidningen kom i tid på morgonen eller att någon lämnat en positiv kommentar på din blogg.

Genom att samla dessa positiva upplevelser och dessutom genom att avsluta din dag med att tänka igenom dem, så ökar förutsättningarna för att du ska kunna somna på ett lugnt och avslappnat sätt. Vilket i sin tur ökar förutsättningarna för att din morgondag ska starta på ett positivt sett. Vilket i sin tur leder till att.... Ja, du förstår säkert.

Hitta gärna ett vackert anteckningsblock och en skön penna att skriva med. Det förhöjer upplevelsen ännu mer. Och du, en dagbok för positiva tankar och händelser, det om något är en perfekt julklapp till någon du tycker om.


5 kommentarer:

 1. Jag tror precis som du oerhört mycket på dagsboksskrivandets terapeutiska verkan. Jag skriver numera norgonsidor när andan faller på. Se gärna ett av mina tidigare blogginlägg http://endrommaremedoppnaogon.blogspot.com/2008/06/morgonsidor-och-konstnrstrffar.html

  Och God Jul och Gott Nytt År!

  SvaraRadera
 2. Jag beundrar de som skriver dagbok men något jag tyvärr aldrig gjort.

  Dock har jag skrivit ner en hel del fakta, information och synpunkter i mina årskalendrar som jag även sparat i flera år.

  Typ; "Skicka tackmejl till Sade för senast..."...I wish: ha, ha!

  SvaraRadera
 3. Martin - Tack för tipset, det ska jag definitivt kolla upp! Tyvärr tror jag att många är lite "rädda" för att skriva, kanske har man för höga krav på sig. Men en dagbok är ju högst personlig och där har man möjlighet att experimentera sig fram.

  DMH - fakta, information och synpunkter i en kalender är väl också en form av dagboksanteckningar?! Det behöver ju inte börja med "Kära dagbok..." För att inte tala om att skriva blogg, för många är det en form av dagbok - lite mer offentlig dock.
  Och Sade, du kanske ska börja med att skicka ett mejl och bjuda på en middag ;-)...

  SvaraRadera
 4. Jag tror mycket på det där också men har aldrig kommit till skott. Blev ju lite påmind nu så vi får se om det kan hända nåt nu kanske...

  SvaraRadera
 5. Monica - börja med att köpa dig ett litet vackert block nu när köpstoppet snart hävs ;-). Kanske kan det bli ett symboliskt första inköp?

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...