lördag 20 december 2008

EGOLOGISK ADVENTSKALENDER LUCKA 20

DAGS ATT VARVA NER

Nu är det bara fyra dagar kvar till julafton, och huset ska städas, golven bonas, silvret putsas, julklappar inhandlas, lutfisken lutas, julkorven stoppas, knäcken kokas och….. Nej stopp nu! Är det kanske så att du har väldigt många önskemål på hur den ”perfekta” julen ska se ut? Kanske har du, som oftast, planerat att göra mycket för att sedan inse att tiden inte riktigt räcker till, som vanligt. Då står du här nu fyra dagar innan jul med stressen lysande i ögonen och försöker slå knut på dig själv för att hinna med allt på ”Att-göra-listan”. Bara för att när julafton kommer känna dig som en urvriden disktrasa med ingen som helst energi kvar.

Så vill du inte ha det, eller hur? Faktum är att NU är det läge att varva ner för att kunna få en lugn och avslappnad jul. Har du många saker kvar du vill hinna med? Välj ut de som är absolut viktigast och som du klarar av att hinna med – utan stress. För hur du än bär dig åt så kommer det att bli jul i år igen.

Hinner du inte städa ”ordentligt”? Här är ett bra tips jag fick för flera år sedan: ha dämpad belysning hemma och bjud på välkomstdrinkar, i det här fallet förslagsvis glögg. Inte en kotte kommer att märka att en och annan dammråtta ligger i hörnen.

Julmaten behöver inte vara hemlagad. Det mesta finns att köpa färdigt. I min familj hjälps vi åt med att köpa eller laga julmaten. Vi bestämmer tillsammans innan vad vi absolut vill ha med på julbordet, och delar sedan upp inköpen och tillagningen mellan oss.

Och slutligen, tänk till på vad som verkligen är viktig med julen. Är det att visa upp ett gnistrande rent och välskött hem? Vill du ha allas avund och beundran för att du återigen har hunnit med att tillaga alla 42 rätterna på julbordet? Eller är det så att du faktiskt vill ha en trivsam helg som du lugnt kan avnjuta tillsammans med dina nära och kära?
Det är du som avgör!

11 kommentarer:

 1. Jag skall bara röja undan det värsta liksom. T ex gräva mig ner till köksbordet så att det går att få på en julduk. Städar alltid ytterst sparsamt men till jul är det i alla fall skönt om det inte ligger grejor och dräller överallt, lite julfint känns bra.

  SvaraRadera
 2. Monica - Du kan inte lägga julduken ÖVER allt på bordet? Tror inte att nån' märker - dämpa belysningen bara ;-)...

  SvaraRadera
 3. Kan bara hålla med!

  Finns det EGENTLIGEN några måsten överhuvudtaget? Tror inte det...

  Och lite förvånat kan man ju märka när man förändrat det mesta, att: "Va, behövdes inte allt det där"?

  Varma rofyllda hälsningar till dig Ulrika!

  SvaraRadera
 4. Jag tycker det är så skönt med människor som inte är så abitiösa. Är allt superperfekt får jag ångest när det blir min tur att bjuda...

  SvaraRadera
 5. S o F - måsten är nog till stor del "hjärnspöken". Tack för den fina hälsningen, den behövdes!

  Åsa - Visst är det härligt att komma hem till folk som ogenerat låter tvätthögarna ligga framme och gårdagens disk stå kvar i diskhon. I gengäld bjuder det på en välkomnande och hjärtlig värme över att få umgås.

  SvaraRadera
 6. Ha ha - ja, jag skulle också gärna ha Ernst hemma i min byrålåda :-) Han är ju så lugn och trygg, och både händig på att fixa saker, inreda och som om inte det vore nog så lagar han mat också ;-)

  Tack för ditt tips igår förresten. Jag ska försöka lära känna den där tjejen som alltid visar sig för mig i alla speglar....;-)

  SvaraRadera
 7. Precis mina tankar och det är underbart när man inser det. Och julen blir bra mycket skönare:)
  Tack goa du för den fina kommentaren inne hos mig.
  Jag kommer jättegärna tillbaka hit igen!
  Kram Lallis

  SvaraRadera
 8. Vendela - jag är övertygad om att hon är underbar och din allra bästa vän! Och Ernst ja, bra att ha på många sätt;-).

  Lallis - Tack själv och varmt välkommen hit!

  SvaraRadera
 9. Ett inlägg i precis min stil ;) Jag är "färdig" - köpte dom sista klapparna idag, kylen är full med mat och gotter, dammråttorna trivs lika bra som resten av familjen ;)

  Jag önskar dig en god, avslappnad jul tillsammans med dina nära och kära!

  SvaraRadera
 10. Tezzan - du räddade minmorogndag med ditt sopprecept! Tack! Jag önskar dig detsamma.

  SvaraRadera
 11. Krya på dig Ulrika, och jag hoppas du gillar soppan lika mycket som vi gör. Kramizar

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...