måndag 24 november 2008

MÅSTEN & ÖNSKEMÅL

Balans, livspussel, ja det finns många benämningar för området. De flesta är helt på det klara med vad jag menar och tyvärr har alltför många svårt att hitta den där balansen eller alla pusselbitar.

Tyvärr har jag ingen enkel standardlösning på det här problemet, utan här är det upp till var och en att tänka till. Hur ser det ut nu? Hur vill du ha det?

 • Försök att kartlägga hur ditt liv i nuläget ser ut. Skriv gärna ner allt som i dagsläget ska/måste göras. Dela sedan upp göromålen i två spalter. Den ena ska ha överskriften Måsten och den andra Önskemål. Under Måsten skriver du ner allt som måste göras för att vardagen ska fungera, jobba, laga mat, städa, skjutsa barn och allt vad som är aktuellt för dig. Under Önskemål skriver du ner saker som du mår bra av att göra; träna, läsa, umgås med vänner, promenera i skogen eller sådant som du finner givande för dig. Hur ser balansen ut? Är det väldigt stor obalans mellan Måsten och Önskemål?


Realistiskt sätt borde det vara en klart större del Måsten än Önskemål - tyvärr ;-)! Men finns det några Måsten som du kan stryka för att istället kunna lägga till några efterlängtade Önskemål? Prova dig fram och se hur mycket du kan förändra din vardagsbalans. Prova ett område i taget.


Lycka till!

2 kommentarer:

 1. AAArrrggghhhhh! För första gången hoppar jag jämfota när jag läser ett av dina inlägg! I min värld (och det jag råder andra till) finns det inga måsten. Inte ett enda! Jag måste inte jobba - jag vill jobba för att kunna betala hyran (el nåt annat). Jag måste inte städa - jag vill städa för att jag tycker om att ha det rent och snyggt. Det är ett sätt att tänka som får dig att må bättre, stressa mindre, ta eget ansvar för dina handlingar och växa som person.
  Det är naturligtvis inte det enda sättet att tänka, men det funkar för dom flesta. Jag har tidigare skrivit om just det här: http://herbatezzan.blogg.se/2008/august/en-bra-dag.html

  Tackar också för din award och skickar den genast vidare - synd att man inte får ge den till den man själv fått den ifrån för jag gillar ju din blogg :)

  SvaraRadera
 2. Men visst har du så rätt Tezzan! Fast det var lite roligt at jag väckte lite ilska ;-) - det är bra med alla sorters reaktioner... Ditt synsätt är ju fantastiskt och något som jag själv brukar råda mina kunder till:
  - Tänk i termer av att du vill och väljer.
  För en del fungerar det, för andra inte. Tyvärr verkar det som om det är svårt att få det stora flertalet att tänka om här. Därför försöker jag med den lite "mjukare" varianten för att ändra på synsätt och vanor på sikt. Det brukar bli lite lättare efter ett tag att göra ett paradigmskifte. Tyvärr är det alltför många som känner sig tyngda av alla måsten och som tror och anser att det är de som formar deras värld och inte tvärt om.

  Ge dig själv en riktigt härlig dag!

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...