söndag 23 november 2008

ETT NEJ KAN BETYDA ETT JA


Ja, nu är det inte Billy Butt jag tänker på när han i en våldtäktsrättegång för flera år sedan genom sin advokat hävdade att kvinnan i fråga hade sagt nej, men att det betydde ett ja och därför inte kunde betraktas som en våldtäkt…

Jag tänker istället på alla som tycker att de har för mycket att göra. Som känner sig stressade i sina liv därför att alla måsten, borden och egna önskemål helt enkelt inte ryms i tidsplanen. Många som har veckans alla dagar fulltecknade har själva satt sig i den sitsen. De har engagerat sig i mycket och tagit på sig många olika uppgifter. Förhoppningsvis för att de vill och tycker att det är roligt, men kanske också för att de tror att det förväntas av dem.

Om du har för mycket att stå i och känner att det är mer att göra än det borde vara. Om du tycker att tiden inte räcker till och att du aldrig hinner bara vara och vila ut. Då måste du börja tänka till på hur din situation ser ut. För även om det du är engagerad i är roligt och du tycker om det, så bidrar det ändå till att du blir stressad. Ibland är det så att du faktiskt måste tacka nej till saker som du tycker är roliga bara för att du, precis som alla andra inte har mer än 24 timmar på ett dygn.

Det första du kan börja öva på är att säga nej till saker du känner att du inte hinner med. Många reagerar då med att: - Säga nej är så svårt. Jag vill ju inte vara taskig på jobbet eller sätta någon annan på pottkanten.
Först och främst finns det olika sätt att säga nej på. Om du väljer att säga nej på ett vänligt, men bestämt sett, kanske talar om för personen att han eller hon gärna får återkomma. Eller förklara att du inte hinner idag, men gärna hjälper till på tisdag. Då har du inte avvisat för att du vill vara elak, utan talat om hur det ligger till.
Dessutom är ett ärligt nej bättre än ett falskt ja. Säkert känner du igen någon situation där någon du bett om hjälp har svarat ja, men inte alls sett glad ut. Kanske personen övertydligt visat att han eller hon inte alls hade särkilt stor lust att säga ja, men gjorde det ändå. Hade det inte varit bättre då med ett ärligt nej?
Tänk slutligen på att genom att säga nej till en sak du blir tillfrågad om (som du känner att du inte hinner med) så tackar du faktiskt JA till alla de andra sakerna som du redan åtagit dig. Du har då möjlighet att göra dem så mycket bättre. ETT NEJ BETYDER ALLTSÅ OCKSÅ ETT JA!

2 kommentarer:

  1. Du är klok du!

    Synd att detta ska vara så svårt för så många, och att det också inte går att inse och lära sig förrän det är för sent, för en del...

    Alltså att man tvingas lära sig det "den hårda vägen" eller kanske annorlunda uttryckt genom möte med "den hårda väggen".

    Du frågade i tidigare inlägg om det här med affirmationer, och jag använde det mycket för några år sedan just i samband med livskris (pga sjukdom) då jag behövde olika verktyg för att återuppbygga självkänslan.

    Du vet de här välkända sakerna som man testar att säga till sig själv när man tittar i spegeln: Jag duger, Jag är fantastisk, Jag är bra, Jag är värdefull o.s.v.

    Och jag vet ju att Mia Törnblom pratat om detta, hur svårt hon hade för just denna övning första gången/erna). Hon mådde rent fysiskt illa för att hon ansåg sig vara så totalt värdelös.

    Så för mig är affirmationer ett bra verktyg när man vill stärka sig själv på olika sätt.

    Ha det fint i veckan Ulrika!

    SvaraRadera
  2. Om det inte var så mycket som var så roligt, så mycket enklare livet skulle vara då...

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...