söndag 26 maj 2019

Bli en Curly Girl - locka fram dina naturliga lockar!


Detta hår....
Jag tror väl aldrig någonsin jag varit riktigt nöjd. Det har varit fel färg (vilket har åtgärdats genom åren med annan färg och framför allt blekning/slingor). Det har varit fel frisyr. Det har varit fel längd. Och framför allt har det varit fel form. Lockarna har varit en förbannelse.
Minns när jag gick i högstadiet och hade lugg (med korkskruvar längs hela hårfästet - hur tänkte jag?) och hade jättekomplex för mina mörka ögonbryn. Minsta procent luftfuktighet och luggen lockade sig och åkte upp tre centimeter ovanför ögonbrynen. Det var dagar jag stannade hemma för att jag skulle dö pinsamhetsdöden om någon såg....
Det ska tilläggas att detta var på den tiden då plattången inte hade uppfunnits ännu. Den hade säkerligen varit min käraste ägodel om den funnits 😉.

Hur som helst har jag nu bestämt mig för att bara omfamna, acceptera och ja, kanske till och med älska mitt hår - både färg och form.
Håret ska få växa ut med sin naturliga färg. Vilket är någon sorts askblond som nu har inslag av vita slingor. Jag ser fram emot att håret ska bli vitt. Faktiskt. Jag vill bejaka det. Så nu får det växa ut precis som det blir.
För att göra en schysst övergång tog jag hjälp av Jeanette Mälarsalongen som hade i mörkare slingor i mitt ljusa hår och gjorde en nyansering. Så håret är nu mörkare för att bättre kunna matcha utväxten som kommer. De vita får sedan blanda sig i precis som det behagar.

Lockarna då. Jo baske mig om det inte är deras tur att bli älskade och framhävda också!
Jag har bestämt mig för att följa Curly Girl -metoden. En metod som Lorraine Massey har utarbetat och skrivit om i sin bok “Curly Girl: The Handbook".

Curly Girl metoden i korthet:

 1. Produkter -  sluta använda produkter som innehåller alkohol, silikon och sulfater. De torkar ut och förstör hårets naturliga förmåga till att skapa lockar. Silikoner är också svåra att tvätta ut från håret då de lägger sig som en hinna.
 2. Tvätta håret med balsam. Balsamet får inte innehålla några uttorkande ingredienser. Det går snabbt och enkelt att kolla innehållsförteckningen på nätet på Curlsboot (klicka).
  Balsamet masseras in i hårbotten och sköljs sedan ur. Om det behövs, red ut håret i duschen med grovtandad kam, annars använd aldrig kam eller borste som förstör lockarnas struktur.
  En del vill använda ett schampo någon gång ibland. Även det ska Curly Girl- approved, alltså inte innehålla skadliga ämnen. Kolla Curlsboot! Men tanken är alltså att du tvättar håret med balsam.
  Dock ska du sista gången du tvättar håret innan du börjar använda Curly Girl-metoden tvätta med ett "vanligt" schampo som innehåller sulfater så att håret tvättas rent ordentligt en sista gång från silikoner och annat som kan ha fått fäste.
 3. Skölj håret i kallt vatten efter tvätt och ha om du vill i lite extra balsam i topparna. Krama sedan ut vattnet försiktigt ur håret när du står i duschen.
 4. Om du vill använda stylingprodukter är det framför allt gelé som gäller och då ska även den så klart har schyssta ingredienser. Ta gelé i handen, stryk den försiktig över håret och krama sedan in den så att du liksom "trycker upp" lockarna.
 5. Torka håret mycket försiktigt genom att använda en T-shirt eller en microfiberduk (en frottéhandduk skadar hårets struktur). Kläm/krama försiktigt i längderna samtidigt som du "trycker upp" lockarna.
 6. Låt håret självtorka och "krama upp" lockarna under tiden för att de ska hålla sin form. Du kan använda  fön med diffusertratt om du önskar men använd då på kallt läge.
Detta är en mycket kortfattad beskrivning av hur metoden går till. Är du intresserad själv råder jag dig att söka information om "Curly Girl Method" på nätet och inte minst på You-Tube där det finns ett stort antal filmer som ger bra information. Det finns även ett antal Facebookgrupper som du kan få med i för att få tips, råd och kunna ställa frågor.

På bilden ser du hur mitt hår ser ut efter att ha använt metoden vid endast ett tillfälle. Lockarna är då  något mer definierade än vad de varit tidigare, men förhoppningen är att det ska bli bättre och mer naturligt lockigt med tiden. Det kan ta månader för håret att hitta sina naturliga lockar efter år av "misshandel" med produkter, värme, färg, blekning etc, 

Det knepigaste i början tyckte jag var att hitta bra produkter att använda. Jag har därför samlat ihop några här nedan som går att beställa via Bodystore.com. De är alla godkända att använda till metoden.

Schampo:


Har du erfarenhet av Curly Girl-metoden? Berätta gärna och kom med tips till mig som är nybörjare.
Har du begåvats med lockar som du aldrig blivit kompis med?
Är det inte dags att sluta fred och låta dem få leva sitt naturliga liv? Livet är för kort för att fajtas med håret varje dag 😉.
Även om du inte har tillstymmelse till lockar, eller om du bara har lätta "vågor" i håret som är Curly Girl-metoden bra för dig. Många vittnar om att håret blir tjockt, blankt och välmående och en del blir förvånade över att det faktiskt både dyker upp självfall och lockar efter ett tag.1 kommentar:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...