måndag 16 oktober 2017

Stärk din lever - för bättre hälsa, högre förbränning och mer energi!Levern är en körtel och också vårt näst största organ (efter huden). Den sitter på din högra sida i nedre delen av bröstkorgen skyddad av dina revben. Hos en vuxen människa väger levern ungefär 1,5 kg.
I levern bryts sockerarter ner och lagras där som en energireserv. Även proteiner, fetter och vissa mineraler och vitaminer kan lagras i levern och täcka flera års behov.
Levern producerar också galla som lagras i gallblåsan. Gallans roll är att hjälpa till vid matspjälkningen, framför allt för att ta hand om fetter.
Upp emot 1 ½ liter blod passerar genom levern varje minut och leverns uppgift är att rena blodet från gifter som kan finnas där. Det kan handla om läkemedel, miljögifter, bekämpningsmedel, tungmetaller, virus, bakterier och plaster - sådant som finns i vår omgivning och som är omöjligt för oss att undvika. Gifterna följer sedan med avföringen ut ur kroppen eller hamnar i njurarna där de återigen rensas bort och följer med urinen. De gifter som inte levern klarar av att bryta ner till overksamma ämnen lagras i kroppen och kan göra att giftets effekt förlängs.
Levern förmår att lagra en del av dessa gifter, men om det blir för hög belastning så kommer leverns förmåga att göra sitt jobb - rena blodet, lagra energi och reglera ämnesomsättningen bla, att försämras.

Enligt Anthony William aka Medical Medium är en överbelastad och igentäppt lever mycket vanligare än vi vet om. Närmare 90% kan ha en mer eller mindre överbelastad lever i dag som orsakats av både för hög hantering av gifter och  för stort intag av fetter.
Tecken på att levern är överbelastad och igentäppt är bland annat att du känner dig trött, seg och orkeslös. Du kan också märka att du har svårt att hålla vikten och lätt går upp. Övervikt har ofta en tydlig koppling till en överbelastad lever.
En annan konsekvens av en överbelastad lever är att den inte i samma utsträckning som tidigare förmår att rena blodet. Det i sin tur innebär att gifterna inte rensas ut som det ska och istället för att följa med avföring och urin ut ur kroppen istället lagras de i organen.
När levern inte orkar jobba som den ska får istället hjärtat jobba hårdare för att pumpa runt blodet. Det i sin tur gör att blodtrycket höjs.
För högt belastad lever kan också skapa ärrbildning i levern. Något som även det försämrar leverns funktion. Antioxidanter, massor av antioxidanter, hjälper levern att läka de ärrbildningar som kan uppstå. Så ät mycket frukt och bär!

För att levern ska kunna fungera optimalt och hjälpa kroppen med alla viktiga funktioner krävs socker. Vanligt vitt socker, glukossirap och andra processade varianter av socker är INTE bra vare sig för levern eller något annat organ. MEN, socker naturligt förekommande i frukter, bär samt honung är bra exempel på sockerarter som hjälper levern att göra sitt jobb på bästa sätt. Genom denna typ av naturligt socker kan levern skapa en glukosreserv som är viktig för att du ska kunna fungera och orka genom din dag.
Enligt Anthony William är anledningen till att vi får för höga blodsockervärden och läkarna varnar oss för att vi riskerar att få diabetes inte nödvändigtvis beroende på att vi har ätit för mycket sött (godis, läsk, frukt(socker) etc.) utan att levern inte längre orkar arbeta som den ska på grund av överbelastning av fett, toxiner, virus osv.
Bästa sättet att få en lever i balans är att undvika/utesluta det raffinerade sockret och vara återhållsam med fett. Detta för att hjälpa levern att bli balanserad och välfungerande igen.

Ett annat problem vi riskerar att drabbas av om levern är överbelastad är trötta binjurar. Vår nya "folksjukdom" som blir allt vanligare. Enligt Williams är inte en stressad tillvaro och ett allt för högt tempo den enda anledningen till att fler och fler drabbas av binjureutmattning. Den största anledningen kan vara att vår lever inte förmår att förse kroppen med den glukos som den behöver för att fungera. Som ett resultat av det kollapsar våra binjurar.
En fettrik kost kan fungera bra i många år. Så länge som levern hänger med och klarar av att producera tillräckligt med galla. Men med åren när levern har samlat på sig fler belastningar, så kan det slå tillbaka.

En överbelasta lever förmår inte att förbränna fettet och lagrar det istället. Du får fettlever. Det får i sin tur konsekvensen att de vitaminer och mineraler som ska lagras i levern inte kommer att göra det. De följer med ut med avföring och urin istället. Så oavsett hur bra och näringsrik mat du äter eller hur många vitaminer och kosttillskott du är tar, så kommer din kropp inte att kunna tillgodogöra sig dem om inte din lever mår bra.

Hur gör du då för att stärka din lever om du misstänker att den kanske fått ta en del stryk genom åren?

 1. Det första du kan göra för att hjälpa levern att hjälpa sig själv att att tillföra vitaminet B12. Vanligtvis innehåller tillskott med B 12 endast methylcobalamin. För att få maximal effekt av vitaminet är det viktigt att det även innehåller en annan form av B 12 som heter adenosylcoabalamin.
  Jag rekommenderar detta tillskott av märket Global Healing Center som heter Vegansafe B12 (klicka för direktlänk). Det tar jag själv regelbundet.
  Du kan läsa mer om fördelarna med just B 12 i mitt tidigare blogginlägg HÄR.
 2. C-vitamin är också mycket viktigt för en hälsosam och välfungerande lever. Det bästa du kan göra är att njuta av saftiga och C-vitaminrika apelsiner. Förutom innehållet av C-vitamin kommer även fruktsockret att hjälpa levern. Även annan C-vitaminrik frukt, bär eller grönsaker är naturligtvis toppenbra! Anthony William rekommenderar särskilt maskrosblad som en suverän källa till C-vitamin och som hjälper levern att läka och stärkas.
  Kronärtskocka är också något han varmt rekommenderar i detta sammanhang och så även kål i alla former, pumpa, spenat, sparris,  röda äpplen (nyttigare än gröna) och grapefrukt. 

En kort summering över hur du kan hjälpa din lever att må så bra som möjligt:

 • Minska fettintaget med (minst) 25 % och fokusera på nyttiga fetter från växtriket i första hand - avokado, oliver, nötter, frön etc.
 • Ta tillskott av B12 som innehåller både methylcobalamin och adenosylcobalamin.
 • Ät mycket frukt och grönt som innehåller C-vitamin.


Är du mer nyfiken på vad Anthony William aka Medical Medium skriver om levern eller hälsa i allmänhet rekommenderar jag hans hemsida, radioshower eller hans böcker:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...