tisdag 2 augusti 2016

Hemligheten bakom SUPERKROPPEN. Så får DU en redan idag!


Vi läser rubrikerna i kvälls- och veckotidningarna som berättar om än den ena och än den andra som har "skaffat sig" en superkropp. Inte minst inför bad- och bikinisäsong är det extra mycket fokus på kändisar och hur de har "fått" sina superkroppar. Likaså väcker det rubriker när någon kändiskvinna fött barn och snabbt kommit i form efter graviditet och förlossning. Då vill vi veta hur hon fick sin superkropp igen. Eller vill vi det?!?!

Vad ÄR en superkropp?
Jag tror att de flesta har ungefär samma bild.
En vältränad person utan extra kroppsfett och där musklerna är tydligt definierade.
Och det kan absolut vara en superkropp.
Jag tycker att det är riktigt snyggt med muskulösa och vältränade kroppar både på kvinnor och män.
Men jag har inte en sådan kropp själv.
Jag tycker om att röra på mig i vardagen, tränar yoga, löptränar, går med Bungypumps och lite annat som får mig att må bra. För jag mår bra om jag tränar och rör på mig och dåligt om jag låter bli.
Men jag har inte tiden att träna för att få en superkropp.
Och inte lusten heller för den delen (jag är lite för lat och bekväm för det).
För vill man få en muskulös och vältränad kropp krävs många timmars träning och slit.
Och det behöver absolut inte vara fel.
De som mår bra av det och det som har tiden att lägga ner är helt rätt ute.
Men det är inte för mig.

Men nu ska jag dela en hemlighet med dig.
Du behöver inte lägga ner timmar i gymmet, i löparspåret eller gå på allehanda dieter för att få din superkropp.
För sanningen är den att:;
DU HAR REDAN EN SUPERKROPP!!
Din kropp som den är är nämligen helt suverän.

Om du från och med nu utgår från att din kropp redan är en superkropp och börjar behandla den som en sådan så kommer du säkert att märka skillnad i både hur du mår och hur tillfreds du känner dig med dig själv.
Vill du och har möjlighet att träna massor så är det helt ok.
Men det är inget krav för att ta hand om din superkropp.
Detta är de kvalifikationer som gäller för att man ska ha en superkropp:

 1. Du är en människa
 2. Du har en kropp  
Din kropp jobbar dygnet runt för att ta hand om dig på allra bästa sätt som den förmår. De flesta av oss är inte tillräckligt duktiga på att visa vår tacksamhet över det.
Istället är vi desto duktigare på att racka ner på våra kroppar och hur de beter sig eller ser ut: längder och bredder är fel, vi har celluliter, bristningar, vi är håriga eller saknar hår, vi är bleka eller vi är för mörka, vi är för otränade, har för stora fötter, för korta ben eller vad det nu är vi är missnöjda med.
Generellt är vi duktiga på att lägga mycket fokus på det vi är missnöjda med och lite eller ofta inget alls på det vi är nöjda med vilket är väldigt dumt.

Så här tar du hand om din superkropp som du redan har:
 1. Sträck på dig - din hållning talar om för både din kropp och din omgivning om du är stolt över dig själv. Bara genom att sträcka på dig, dra bak axlarna och lyfta upp bröstkorgen så startar du kemiska processer (hormoner) i din kropp som gör att den tolkar att du känner dig stark och stolt. Hjärnan känner av hormonerna och blir stolt och din omgivning ser att du är en stolt människa. Du har skapat en positiv spiral som påverkar både dig själv och andra.
 2. Le ofta - ännu ett sätt att få igång processen med må-bra hormoner som påverkar hur både du och omgivningen bedömer dig.
 3. Rör på dig - gillar du att träna ofta och mycket så är det ok, men absolut inte ett krav. Vardagsmotionen är den viktiga grunden. Din kropp är gjord för att röra på sig och får den inte motion så mår den inte bra. Promenera så mycket det går, stå upp istället för att sitta om du kan, bär tunga saker när du kan, ta trapporna, dansa loss eller gör en kullerbytta. Det spelar inte någon roll hur du använder din kropp, bara gör det. Gör sådant som känns lustfyllt för dig.
  Mår du bra av att träna så se till att göra det. Hitta en lagom balans så att det inte blir en stressbelastning utan att du får ut alla de goda bitarna med fysiskt och psykiskt välmående, styrka, smidighet och kondition. Lägg dig på en nivå som är rimlig för dig efter vad din kropp orkar med och din livssituation tillåter.
 4. Vila och avslappning - lika viktigt som rörelsen är vilan. Det måste råda balans mellan dessa. Hur mycket som behövs är individuellt. Lär dig lyssna på din kropp och känner efter vad den mår bra av - yoga, meditation, andningsövningar mm.
 5. Ta hand om din kropp - skäm bort den med med fysisk kontakt av dig själv eller någon annan. Det kan handla om att kramas, få massage, smörja in sig själv med en väldoftande olja eller något annat som du och din kropp uppskattar. Det är betydligt bättre att ta hand om sig genom att massera in en väldoftande olja när livet känns lite tufft än att trycka i sig fyra kanelbullar och en princessbakelse.
 6. Rensa ur garderoben - släng, ge bort eller sälj alla kläder som är för små eller som du inte längre trivs i. Klä dig i sådant som du känner dig bekväm i, tycker är snyggt och som du blir glad av och mår bra i.
Strunta i alla ideal och sådant du tror att andra tycker och tänker om din och andras kroppar.
Du äger din kropp.
Du lever i din kropp.
Se till att leva och njuta av din kropp!

Fundera också på vad som är viktigt för dig och din kropp. Vad innebär det att ha en hälsosam kropp för dig? Ta gärna hjälp av mina fokusområden jag skriver om nedan och skriv ner dina egna tankar.
Så här resonerar jag kring dessa områden:
 • Smidighet: jag vill kunna använda min kropp och känna att den känns följsam och smidig så att jag kan använda den som jag vill trots att jag närmar mig 50 år. Jag vill att min kropp ska fortsätta att kännas mjuk och rörlig inom rimliga gränser.
 • Styrka: jag vill kunna orka med det som behövs i min vardag. Jag vill känna att alla kroppsdelar är i bra samspel och supportar varandra. Jag skulle hemskt gärna vilja ha tonade armar, sexpack och muskulösa ben - men är inte beredd att lägga ner den tiden (eller svetten) på det, så det är inte prio.
 • Värkfri: jag vill hjälpa min kropp att vara hel och i balans för att slippa smärta och värk. Självfallet drabbas jag som alla andra av inflammationer, skador etc. men jag försöker att lyssna in kroppen så snart det går för att hjälpa den på rätt väg igen - med hjälp av träning, vila, kost eller vad som kan behövas.
 • Kost: jag väljer en grundkost som jag och min kropp mår bra av och ger bra energi. För mig innebär det att vegetabilier är huvudföda, men jag äter också kött, fisk och fågel som tillbehör. Jag väljer ekologiskt om möjligt och lagar mycket från grunden själv. Jag utesluter helt vetemjöl som jag inte tål och är försiktig med mjölkprotein som jag är överkänslig mot (kan fungera med fet yoghurt och lagrade ostar). Jag är också försiktig med livsmedel med en massa tillsatsämnen, konsistensgivare, f'ärg- och smakämnen, härdade fetter etc. Jag kan äta både sötsaker och andra onyttigheter, men det ingår inte i min dagliga kost. Och när jag väl äter det, så ser jag till att njuta av det fullt ut - annars är det meningslöst. Jag märker oftast att det inte smakar så gott som jag hade hoppats eller att jag inte orkar äta så mycket som jag trodde. Och det är ju helt ok.
 • Tacksamhet: jag väljer att se det som min kropp har gjort och gör för mig varje dag. Den har burit och fött tre barn. Den har gått och sprungit otaliga mil. Den kånkar och bär. Den sträcker och tänjer. Den fungerar för det allra, allra mesta. Sååååå tacksam!
Så börja att se din kropp genom helt andra glasögon än vad du kanske är van vid.
Se den superkropp som du redan har och ta hand om den så som den är värd.
Låt dig gärna inspireras av andra som är glada över och tacksamma över sina kroppar. Några personer som imponerar på mig för att de verkligen visar kroppskärlek är Stina Wollter och Dana Falsetti (Nola Trees) som du ser här nedan.
Stina Wollter - Nakenpaddling. Bild lånad från Stinas Instagram

Dana Falsetti - Yoga för alla. Bild lånad från Danas InstagramInga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...