torsdag 24 mars 2016

Påsktårta - rawfood


En riktigt läckerbit - både för ögat och gommen. Botten är ren rawfood (ej lagad i ugnen) och beroende på vilken sorts choklad du väljer som topping, kan hela tårtan klassas som rawfood.
Botten är gjord på dadlar och en blandning av nötter och mandel samt smaksatt med saffran. Det blir en härligt söt och seg botten som bryter fint till den mörka chokladen med physalis, granatäpple och flingsalt.
Lätt att baka och går bra att förbereda och förvara i kylskåp.

Du behöver till tårtbotten:
12 färska dadlar
2 dl hasselnötsmjöl
2 dl valnötter
1 dl hasselnötter
1 dl mandel
4 msk kokosolja
1 pkt saffran + 3 msk varmt vatten

topping:
200 g mörk choklad
3 msk kokosolja
1 tsk vaniljpulver
physalis
granatäpple
flingsalt

Gör så här:

  1. Blanda samtliga ingredienser till tårtbotten, utom saffranet, i en matberedare så att det blir en jämn smet. Nötterna och mandlarna får gärna vara i lite grövre bitar också.
  2. Värm vattnet och rör sedan ut saffranet i det. Häll sedan ner det upplösta saffranet i degblandningen och mixa så att det blandas väl.
  3. Tryck ut smeten i en springform och ställ in i frysen.
  4. Smält kokosolja och choklad i en kastrull på låg värme. Rör om hela tiden.
  5. Blanda ner vaniljpulvret i chokladsmeten.
  6. När tårtbotten stått i frysen ca 20 minuter, tag ut den och häll chokladsmeten över.
  7. Ställ in i frysen igen ca 10 minuter så att chokladen hinner stelna något utan att bli helt fast.
  8. Dela physalisen i halvor och tag ur ca ½ dl kärnor från granatäpplet..
  9. Tag ut tårtan ur frysen och dekorera med physalishalvorna, granatäpple och strö sedan över flingsalt.
  10. Låt tårtan svalna helt i kylskåp. 
  11. Tag fram tårtan ca 20 minuter innan den ska serveras.


1 kommentar:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...