onsdag 5 augusti 2015

Ta med semesterkänslan in i hösten


Sommar och semester är efterlängtade hos de flesta, och nu är de båda inne på sluttampen för många. Själv har jag några semesterveckor kvar, men många som tog en tidig semester, eller kanske inte så många veckor är nu klara med den och tillbaka till jobbet igen.
En del av oss ser fram med glädje, nyfikenhet och tillförsikt över att gå tillbaka till jobbet.
Andra tycker att det känns rent ut sagt fruktansvärt.
De flesta kanske ligger någonstans där mitt emellan.

Oavsett vad du tycker om ditt arbetsliv, så kanske du önskar att du hade mer semesterfeeling kvar när vardagen är här? Det gör i varje fall jag många gånger.
Frågan är då: Vad är det vi saknar i vardagen som vi upplever när vi har semester?
Här är några punkter från min lista:

  • Färre måsten
  • Mer fokus på att njuta i stunden
  • Större möjlighet att vara spontan
  • Mer tid för vänner och att umgås
  • Mer tid för läsning och/eller att bara vara
Hur ser din lista ut? Vad kommer du att sakna när hösten är här och vardagen börjar lunka fram?

Självklart är det så att det kommer att vara en skillnad mellan vardag och ledighet/semester. Om det alltid var likadant skulle vi inte uppskatta det så mycket.
Men frågan är om du kan få in MER av det du UPPSKATTAR även under din vardag?
Skillnaderna kanske inte måste vara så jättestora inom alla områden när det gäller semester och jobb-vardag?

Fundera på vad du kan göra för små förändringar som faktiska skulle kunna fungera för dig i ditt liv som det ser ut nu. 
Så här skulle det kunna se ut för mig:
  • Färre måsten - Ja då är frågan, är alla måste verkligen måsten? Finns det något jag kan sluta göra som jag faktiskt inte behöver? Jag bör se över om det finns något som jag kan stryka från min "lista" och kanske prioritera om. Det kan innebära att jag gör mindre av både sådant som är roligt och mindre roligt. För min del skulle det kunna handla om att ha mindre koll på vad som händer i sociala medier för att ägna den tiden åt andra saker som också är roliga IRL.
  • Mer fokus på att njuta i stunden - Här är jag ganska duktig redan, men det finns förbättringspotential. Jag tänker se till att komma i "semestermode" ännu mer ofta, stanna upp, njuta och förundras av livet som det är här och nu.
  • Större möjlighet att vara spontan - Den här punkten hänger ihop med den första punkten om färre måsten. För när jag ser till att ha mindre saker uppbokade så får jag per automatik mer utrymmer för spontanitet. En sak som jag vet brukar fungera bra för mig är att avsätta tid i kalendern där jag inte bokar in något utan lämnar utrymmer för det som känns bra, givande och lustfylld just där och då.
  • Mer tid för vänner och att umgås - För mig innebär det att se till att avsätta tid, men även att ta initiativet till att träffas. Det behöver inte alltid vara så komplicerat. Ofta är det de spontana och enkla träffarna som blir de trevligaste.
  • Mer tid för läsning och/eller att bara vara - Här handlar det om att jag verkligen tänker att det är viktigt för mig och avsätter tid för det. Det behöver inte vara långa stunder, utan kan fungera bra med kortare stunder då och då. Det gäller att hitta bra tillfällen i vardagen som fungerar bra. Dessa stunder handlar om att ladda batterierna, så faktum är att genom att avsätta tid för detta blir jag mer effektiv i det andra som jag gör.
Nu är det din tur att komma på hur du får med dig mer semesterkänsla även framöver när semestern är slut!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...