fredag 20 mars 2015

Kokos- och jordgubbsbollar (vete-, socker- och mjölkfria)


Så genialiska!!! Enkla att göra och kan göras helt utan tillsatt sötningsmedel om du vill.
Grunden är kokossmör som finns att köpa färdigt, men som är så enkelt att göra själv att du lika gärna kan göra det när du ändå är i farten.
Jag har här valt att smaksätta med jordgubbar (frysta ekologiska som fått tina). Det går också bra att smaksätta med andra bär, frukter eller annan smaksättning du gillar.
I det här fallet var jordgubbarna tillräckligt söta för att jag inte skulle behöva söta mer. Även kokossmöret får en en söt smak. Så snacka om att du kan göra ett både supergott och totalt hälsosamt godis!

Du behöver:
1 påse riven kokos (250 g)
ca 200 g jordgubbar (eller andra bär eller frukt om du föredrar)
ev. sötning i form av honung, sukrin melis (sockerfritt florsocker), kokossocker eller annat alternativ
kokosflingor eller sukrin melis  att rulla i

Gör så här:
Häll kokosen i en matberedare och kör på full effekt tills det har bildats ett jämnt och fin smör. Det tar ca 8 - 10 minuter. Du behöver hjälpa till och  "putta ner" kokosen från kanterna på matberedaren några gånger så att allt blandas väl.
Sedan häller du ner jordgubbarna eller vald smaksättning och låter dem mixas med tills allt är väl blandat.
Smaka av om du behöver mer sötning. Tillsätt i sådana fall bara någon matsked av honung eller sockeralternativ och smaka av om det räcker.
Om smeten känns lös och kladdig, ställ in den i kyl eller frys en stund så att fettet i kokossmöret blir mer fast och lätthanterligt.
Forma sedan bollar i lagom storlek och rulla dem i riven kokos eller sukrin melis.
Ät och  njut!
Det som inte går åt direkt förvaras i kylskåp.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...