måndag 9 februari 2015

Semmelwrap - underbart god (utan vete, socker eller mjölk)


Jag har aldrig varit så förtjust i semlor. Tycker de mest smakar torrt. Godast är grädden och mandelmassan, men det brukar inte uppskattas att man enbart äter upp det ;-).
När semmelwrappen introducerades för några veckor sedan var jag inte heller så positivt inställd till den. Inte kanske till wrappen i sig, utan mera tanken att man ska kunna äta en semla på språng.
Mat ska ätas långsamt och njutningsfullt och inte i farten.


Men så fick jag en idé.
Om min egen semmelwrap som ska vara saftig och god, inte innehålla vare sig vetemjöl, socker eller mjölk och givetvis intas sittandes under full njutning.
Varsågod, här presenterar jag receptet för dig.
Du behöver inte baka din semla i ugnen, utan du steker wrappen i stekpannan. Det är gjort på några minuter. Sedan fyller du den med hemmagjord mandelmassa som är hur enkelt som helst att göra och sedan med grädde.
Ja jag kommer aldrig att prova några andra semlor i framtiden. Den här är så fantastiskt god och en sann njutning.
Prova du också och låt mig veta vad du tycker.

Du behöver (till en semmelwrap):
Mandelmassa:
3 msk mandelmjöl
1 ½ msk honung
½ tsk vaniljpulver

Wrappen:
1 ägg
4 msk kokosmjölk, eller annan växtmjölk
1 tsk kokosolja
1 tsk Psylliumfröskal - jag använder Helhetshälsas
1 msk kokosmjöl
1 msk bovetemjöl
½ tsk kardemumma
1 msk kokossocker

½ - 1 dl kokosgrädde - eller annan växtgrädde

Gör så här:
Börja med mandelmassan. Häll upp mandelmjöl, honung och vanlijpulver och blanda samman till en deg med hjälp av en sked. Hjälp eventuellt till med händerna för att få en jämn och fin deg.

Sedan är det dags för själva wrappen.
Knäck ägget i en bunke och häll ner kokosmjölken och kokosoljan. Om oljan är i fast form, smält den så att den blir rinnande innan du häller ner den.
Vispa med en visp så att ingredienserna blandar sig väl.
Häll sedan ner psylliumfröskal och kokosmjöl och blanda om ordentligt med en slev. Låt stå några minuter så att smeten sväller något.
Häll sedan ner övriga ingredienser; bovetemjöl, kardemumma och kokossocker och blanda om väl.

Häll lite kokosolja i en stekpanna och häll seden ner smeten i den varma pannan. Du kan behöva hjälpa till att fördela smeten i pannan med hjälp av stekspaden eller en sked. Stek på medelvärme några minuter på varje sida tills wrappen får fin färg.
Lägg upp den på tallrik och låt den svalna.

Under tiden vispar du grädden så att den bli lagom fast. Om du väljer kokosgrädde, så ta det tjocka, krämiga lagret i burken och vispa med elvisp. Alternativt kan du använda dig av kokosmjölk från Garant (Willys eller Hemköp) som redan är krämig. Kokosmjölken tjocknar och blir mer lättvispad om du förvarar den i frysen några timmar innan den ska vispas.
Ta gärna en nypa vaniljpulver eller några droppar Vanilla Stevia Drops från Nutri-Nick i grädden innan du vispar så får den en mjukare, sötare smak.

Forma sedan en lång korv av mandelmassan som du lägger på wrappen och plattar till. Bred sedan ut grädden ovanpå.



Rulla sedan i hop din semmelwrap och tag en bit bakplåts- eller smörpapper och linda runt så att du kan hålla i den utan att bli kladdig.

Kom sedan ihåg att du ska sitta ner och njuta när du äter din semmelwrap.

4 kommentarer:

  1. Det står att de är utan socker, men kokos socker är väl också socker?

    SvaraRadera
  2. Kokossocker är en sötning (gjord av torkad nektar från kokosblommor) med betydligt lägre GI värde (mått på hur blodsockret påverkas) än de vita raffinerade sockret. Vitt socker har ett GI på runt 97 medan kokossocker ligger runt 35 - alltså nästan en tredjedel mindre. Dessutom är de inte mer än en matsked i receptet.
    Mandelmassan innehåller honung som också påverkar blodsockret.
    Allt som smakar sött kan trigga ett sötsug, så är man känslig för det bör man vara försiktig. Men du som bara vill undvika att få i dig en massa onödigt och ohälsosamt socker kan njuta en sådan här semelwrap med gott samvete.

    SvaraRadera
  3. Jag vart väldigt inspererad utav receptet.Då kan kanske jag som har Diabetes typ 2 äta den???

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du kan själv anpassa hur söt du vill ha den. Den innehåller endast en matsked kokossocker och en och en halv matsked honung. Kanske fixar du den mängden utan att det påverkar ditt blodsocker. Annars kan du minska ner lite på mängden honung och tillsätta lite kokosgrädde i mandelmassan för att få en jämn smet.

      Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...