fredag 11 juli 2014

Sesammuffins - vete och mjölkfria frukostbröd


Jag är väldigt förtjust i att använda det goda och nyttiga sesammjölet i bakning och matlagning. Dels gillar jag den goda nötaktiga smaken men även att mjölet innehåller så mycket protein - hela 46 % samt så mycket som 15 % fibrer. Det är också rikt på de viktiga mineralerna järn, zink och magnesium.

Här har jag gjort en frukostmuffins med ägg och sesammjöl som blir både goda och mättsamma. Kolhydratinnehållet blir väldigt litet och du håller dig mätt och nöjd även om inte bröden är så stora.
Jag bakade dem i silikonformar från IKEA, men det går givetvis att baka i vanliga pappersformar om du föredrar det.

Goda att äta med lite bregott/smör på och kanske en bit ost. Eller bara precis som de är. Absolut godast är de när de är nybakade och fortfarande ljumma.
Sesammuffins passar jättebra att äta när du kör 5:2-detox. Varje muffins innehåller ca 165 kcal - för dig som vill ha koll på kalorierna.

Du behöver (till 5 muffins):

3 ägg
1 dl sesammjöl
½ dl skalade sesamfrön
1 msk linfröolja (+ ev. lite till formarna)
2 msk fiberhusk/psylliumfröskal
½ msk brödkrydda

Gör så här:
Knäck äggen och vispa ihop dem. Tillsätt sesammjöl, sesamfrön, linfröolja, fiberhusk och brödkrydda och blanda ordentligt till en jämn smet. Smörj silikonformarna om du använder sådana och ställ dem eller pappersformarna på en ugnsplåt. Fyll formarna till ungefär hälften. Grädda i ugn, 200 grader ca 20 minuter.
Tag ut och låt muffinsarna svalna i formarna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...