måndag 24 mars 2014

Schyssta lökar!Lök sätter fin smak på maten och dessutom har den en massa hälsofrämjande egenskaper.
De flesta vet att vitlöken är bra för hälsan och för att stärka immunförsvaret, men faktum är att all lök är nyttig och stärkande för hälsan.

Om dina ögon tåras när du skär upp löken så ska du bara vara tacksam (möjligtvis skydda dig med cyklop som jag gör när det bli jobbigt) då det innebär att löken innehåller mycket syra som gör löken nyttigare. Det finns löksorter som genmanipulerats för att inte få våra ögon att tåras. Dessa sorter är med andra ord inte lika hälsosamma. Så den som säger att lite tårar nu och då bara stärker dig kanske syftade just på löken.

Lök innehåller svavelhaltiga ämnen; allydisulfid, allicin m.fl samt antioxidanten quercitin. Dessa ämnen skyddar mot cancer och flera undersökningar har visat att lök just tack vare dessa svavelhaltiga ämnen skyddar speciellt mot cancer i brösten, livmodern, lever, prostata och tjocktarmen.

Lök innehåller ämnen som är bakteriedödande och som verkar antiinflammatoriskt. Den kan till och med rå på de svårknäckta bakterierna som kan få fäste i våra magar -  Helicobacter pylorus.
Genom att se till att lök är en vanlig förekommande ingrediens i din kost så kan du slippa både en och annan penicillinkur, och det är ju alltid bra.
Jag minns när jag var liten och hade öroninflammation. Då stoppade mamma in vitlöksklyftor i öronen på mig och ovanpå det fick jag ha fetvadd och en tjock virkad mössa. Var inte särskilt vackert och dessvärre inte så verksam heller om jag minns rätt. Det bästa är om du regelbundet kan äta löken så att den renar dig inifrån så att säga.


Allra bäst är det att äta löken rå, då innehåller den som mest nyttigheter. En del av dem försvinner dessvärre vid upphettning. Men lök kan å andra sidan vara starkt för känsliga magar om den intas rå, så där får du göra en avvägning.


En annan ypperlig (inte yppig i det här fallet) fördel med lök är att den har en förmåga att sänka blodsockret då den gör att insulinet bryts ner långsammare i kroppen. Den innehåller även rikligt med krom, en mineral som kan påverka och minimera sötsug. Löken får alltså en dubbelt positiv effekt för dig som är sötsugen.

Fundera gärna på hur du kan få in mer lök i din kost - både tillagad och rå. Alla sorters lök är tacksamma att använda i matlagning och i sallader då den i smak "gifter sig bra" med övriga ingredienser utan att ta över smaken, den blir snarare ett bra komplement. Så våga använda löken oftare och rikligare i matlagningen.

1 kommentar:

  1. Så bra, för lök har man ju i de flesta maträtter :)

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...