måndag 5 augusti 2013

5:2-DIETEN OCH FASTEDAGEN = DETOXDAG

Fastedagarna under 5:2-dieten använder jag för att detoxa kroppen. Det känns riktigt skönt att två dagar i veckan enbart fylla på med sådant som stärker och rensar ut.
Som ni kanske vet är jag ingen big fan of att räkna kalorier.
Vi behöver uppdatera våra gamla kunskaper inom kosten som sa att en kalori in och en kalori ut tar ut varandra.
Det hela handlar mer om kvaliteten på maten vi äter.

Dock går fastedagarna, som jag kallar detoxdagar ut på att matsmältningen ska få vila för att kroppen ska kunna syssla med andra viktiga saker (vila, bygga upp, stärka etc.) vilket innebär att vi både måste dra ner på mängden mat och även se till att äta mat som är lättsmält för kroppen.

Så här under sommarhalvåret är det lätt tycker jag. Min kropp föredrar lättsmält mat och mycket grönsaker. Det ska bli spännande att se hur det blir framöver framåt hösten. Då vill jag per automatik ha lite "tyngre mat" = inte så mycket råkost sallader, utan mer varma grönsaker och rotfrukter, soppor och grytor.
Jag tror att vi i mycket större utsträckning än vad vi själva förstår i dagsläget behöver anpassa vår kost efter naturen och säsong. Så har vi levt i årtusenden och det är först sista 50 åren som vi kan äta vad vi vill och när vi vill oavsett säsong eller var vi bor.

En detoxdag börjar jag gärna med en grön smoothie. Basen i den är alltid en näve gröna blad (spenat, ruccola, mangold etc.) och en banan eller avokado. Vill jag boosta immunförsvaret lägger jag i lite färsk ingefära och kanske vitlök. Sedan fyller jag på med lite av det som finns hemma; citron är en favorit, äpple, päron, broccoli... Ja, man tager vad man haver och försöker hitta en bra smakkombination. En bra regel är att inte blanda för många ingredienser 4 - 5 brukar kunna vara bra.
Allt detta lägger jag i en mixer och fyller på med vatten så att det blir en lagom konsistens.
Resultatet blir ett stort eller två mindre glas med grön och skön näring som håller mig mätt i timmar.

Upplägget för detoxdagarna kan se olika ut beroende på vad du föredrar. En del väljer att enbart äta vid ett tillfälle under dagen för att dricka resten av tiden (vatten, kaffe, te osv.). Jag föredrar tre lättare måltider, frukost, lunch och middag och mycket vätska mellan måltiderna.
Jag håller också nere portionsstorlekarna, vilket innebär att jag inte frossar ens i den "tillåtna" maten.
Det jag definitivt INTE äter under detoxdagarna är:

 • Vetemjöl eller andra spannmålsprodukter
 • Socker
 • Produkter av komjölk
 • Rött kött
Istället äter jag:
 • Extra mycket grönsaker
 • Färsk frukt
 • Ägg, kyckling och fisk
 • Bönor och linser
 • Nötter och frön
 • Kokosolja, olivolja och rapsolja
 • Grönt te och detoxteer.
Det jag fuskar med än så länge är kaffe som jag dricker även på mina fastedagar, men då är halva koppen fylld med osötad mandelmjölk - ska väl kanske ta tag i den ovanan också så småningom ;-).

Du som är nyfiken på mer tips och information om detox kan läsa:
Du som vill läsa tidigare inlägg om 5:2-dieten kan läsa HÄR.

4 kommentarer:

 1. Idag har jag startat igång med 5:2 igen efter semestern. Under semestern ville jag inte tänka på om jag kunde ta en glass eller inte en varm dag. Jag körde 5:2 före semestern, nådde också mitt viktmål. Dock har jag gått upp 2,4 kg under 5 veckors semester som jag nu ska ta tag i igen.

  Jag föredrar att äta två gånger under fastedagarna, lunch och middag.

  Heja heja - nu kör vi!
  Kram Helén

  SvaraRadera
 2. Härligt att du är på G igen Helén :-)!
  Själv har jag tyckt att det har gått alldeles utmärkt att kombinera semester, ledighet och fasta-/detoxdagar.
  Det ska bli spännande att se hur det känns när det blir kallare framåt hösten/vintern. Nu behöver vi inte så mycket mat eftersom våra kroppar inte behöver hålla kroppstemperaturen uppe på samma sätt. Troligtvis vill man ha mer varm mat då. Som tur är älskar jag soppor :-).
  Ja kör på bara Heléne :-)! Kram Ulrika

  SvaraRadera
 3. Hej,
  Jag är jättesugen på att börja med 5:2 dieten. verkar vara ett skönt sätt att få bättre koll på maten igen.
  Jag har läst lite om det även på andra ställen, men jag skulle verkligen vilja äta mer som du. Fräsch, nyttig, detoxande mat.
  Vore jättekul om du vill tipsa lite mer om "maträtter" som du äter under en sådan här dag. Jag föredrar att äta små måltider och tre gånger per dag.
  Känns lite svårt att räkna ut så att det blir max 500 kalorier totalt.
  /Maria B

  SvaraRadera
 4. På mina fastedagar tänder jag ljuvliga doftljus för att peppa mig att fortsätta. Brukar handla chokladljus från www.baraljus.se. Dom blir jag "mätt av"

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...