onsdag 3 oktober 2012

TV-TITTANDE - SE ANDRAS DRÖMLIV, ELLER LEV DITT EGET


Ser du mycket på TV?
De senaste åren har jag varit väldigt "dålig" på att titta på TV.Tidigare kunde jag använda TV:n som avslappning och för att hålla mig uppdaterad med vad som händer i världen. I dag prioriterar jag andra sätt både för avslappning och "uppdatering".
Även om jag inte själv länge är någon storkonsument av TV-program har jag så klart, som de flesta andra koll på vad som sänds och vad som är populärt.

Det är fascinerande vad vi väljer att titta på.
Det ska gärna vara någon form av dokusåpa och/eller tävling  gärna en kombination.
Vi gillar också att titta på hur man lagar mat eller hur man bygger och/eller inreder.
Vi uppskattar också att få se hur personer inom spännande yrken har det på jobbet; poliser, sjukvårdspersonal och brandmän exempelvis.
Vi har en inneboende nyfikenhet inom oss, och med TV:ns hjälp kan vi tjuvkika på andra och hur de lever sina liv

Fascinerande om man tänker efter.
Många lägger ner väldigt mycket tid på att se hur andra människor lever sina liv -  så pass mycket att vi ibland missar att leva våra egna.

Tomas Gunnarsson skriver in sin bok "Att överlista Jante" att media överlag och kanske TV i synnerhet bidrar till att skapa de ideal som vi sedan mer eller mindre medvetet försöker uppnå. Även han påtalar att antalet tävlingar i TV ökar och att det innebär ytterligare att fokus läggs på att sträva efter att vara bäst. Vi ska mätas och bedömas.
I och med det hamnar vi också lätt i en känsla av att vi aldrig duger som vi är. Vi kan bli smalare, mer rynkfria, inreda våra hem trendigare, laga mer avancerad mat osv. osv. Tomas menar att vi står med ena benet i "jantelagens jag-duger-inte-mylla" och med det andra i "självförverkligandeträsket" och att det är det som gör att många idag mår dåligt. Vi får det inte att gå ihop. Ena stunden är det inte "fint" att framhäva sig själv och tro att man är något, andra ska vi vara störts bäst och vackrast.

En annan intressant aspekt är att all den tid vi lägger ner på att följa andras liv och lyckanden eller misslyckande är tid som vi missar att lägga fokus på oss själva och vad vi själva behöver och mår bra av. En flykt kanske. Eller ett sätt att känna att livet "levs" utan att man själv behöver ta några risker. Man lever sitt liv genom andra.
Och så kan det ju inte vara meningen att det ska vara.

Du ska leve ditt liv - här och nu, för det går inte i repris.

Självklart kan TV vara både underhållande, avslappnande och lärorikt. Men fundera på hur stor dos som kan vara lämpligt för just dig.
Hur mycket tid lägger du på TV-tittande?
Vad får du ut av det?
Är det något du missar i ditt liv på grund av att du tittar på hur andra lever?

Det vore ju tråkigt om du ägnar en massa tid åt att se andra människor uppfylla sina drömmar när du skulle kunna ägna tiden åt att se till att dina egna drömmar blir verklighet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...