lördag 28 juli 2012

UPPSKATTA DITT EGET UMGÄNGE

Tycker du om att vara ensam? Att ha hela huset eller lägenheten bara för dig själv, eller att vara sist kvar på jobbet och få jobba alldeles ostört? Eller kanske uppskattar du en promenad i skogen eller en fika på stan i ditt eget sällskap?

För mig har det alltid varit viktigt att få tid till att vara själv. Jag kunde som barn tycka att det var superskönt att få stänga in mig på rummet och bara vara, läsa en bok, skriva, rita eller pyssla. Som vuxen är det också viktigt för mig. Jag kan verkligen uppskatta att få vara hemma alldeles själv. Det är tyst, lugnt och jag kan göra vad jag vill utan att bli störd. Eller en promenad längs Mälaren uppskattar jag också att gå utan sällskap i bland.

Att vara ensam är skönt och viktigt för mig. Det är kravlöst och jag känner mig lugn och trygg. Men så är det inte för alla. Många känner en smärre panik bara över tanken att behöva spendera ett par timmar själva i soffan framför TV:n. Det kan kännas stressande, som ett misslyckande eller kanske deprimerande.
Vad har du för inställning till ensamhet?

Bara ordet E N S A M  har tyvärr en lite negativ klang.
Om du googlar ordet "ensam" så får du se det HÄR (klicka). Det är inte en munter bild som porträtteras.
Ensamhet har liksom en ful stämpel på sig, lite skamligt. Som om ensamhet är något icke egenvalt utan något som tvingas på oss. Ensamhet är för de som är bortvalda.

De som inte tycker om att vara ensam är ofta väldigt duktiga på att se till att ha saker att göra tillsammans med andra. Hela tiden. Självklart är det inte alls fel att ha ett stort umgänge. Vi är sociala djur och umgänge är viktigt. Men att hela tiden söka umgänge för att till vilket pris som helt undvika att vara ensam är inte bra.

I dag behöver vi inte heller vara ensamma ens när vi i praktiken är det. Vi är ständigt ett "klick" bort från vänner och bekanta. De finns i telefonen, på chatten på Facebook. Kontakten genom de sociala medierna gör att vi aldrig behöver känns oss helt ensamma. Det är i många fall riktigt bra. Oönskad ensamhet kan vara ett tungt ok att bära och då är det skönt att veta att man när som helst kan uppleva kontakt och närhet med andra - även i cyberspace.
Men denna ständigt uppkopplade och nåbara livsstil gör också att vi aldrig tar oss tiden att vara alldeles ensamma. Utan att bli störda av andra tankar och utan att kräva "tummen upp" som ett bevis på att vi duger. Detta i sin tur kan orsaka stress. Vi kräver bekräftelse genom det vi gör, säger och tycker hela tiden. En bekräftelse från andra som talar om att vi duger.
Om vi istället umgås med bara oss själva och vågar lita på våra egna tankar och känslor så blir vi inte längre så sårbara. Vi bygger upp en inre och egen styrka som vi kan ha stor nytta av i många sammanhang.

Att känna sig trygg med sig själv är en viktig förmåga.
Att tycka om sitt eget umgänge är en trygghet för livet. Det enda person du kan vara säker på alltid finns där för dig i livet är ju bara du och ingen annan.
Om du idag är obekväm med att vara själv, kan du växa enormt mycket av att helt enkelt börja träna på att ge dig själv tid för och med dig själv. Är du ovan kan du börja i mindre skala.
Vinsterna du får av att vara ensam i sällskap av dig själv är att din självkänsla och din självinsikt kommer att växa. Du kommer att bli tryggare i vem du är och vad du tycker. Du kommer att få närmare till både dina tankar och dina känslor.

Här är några tillfällen då du kan träna på att uppskatta ditt eget umgänge:

 • Gå en promenad i natur som du tycker om.
 • Gå till biblioteket och sätt dig någonstans där det är lugnt och stilla och läs en bok eller tidning.
 • Ta tillfället i akt om resten av familjen har andra planer. Var hemma ensam och välj själv vilka Tv-program du vill se.
 • Sätt dig på cykeln och ge dig ut på en spontan cykeltur. Leta upp någon trevlig plats och sätt dig ner och bara ta det lugnt innan du cyklar hem igen.
För dig som behöver utmana dig själv lite:
 • Gå till ett café och sätt dig med en kopp kaffe eller te för dig själv.
 • Gå på bio. Ensam.
 • Gå ut på restaurang och ät i sällskap med en riktigt trevlig person - dig själv.
Det vi ofta är rädda för är omgivningen tankar om vår ensamhet.
- Finns det ingen som vill vara med oss?
- Är det något fel på oss?
Men faktum är att de flesta andra har fullt upp med att ha koll på sig själva. Sannolikheten över att någon annan ens ska uppmärksamma att du är ensam är inte så stor.
Om du dessutom sitter nöjd med en kopp gott kaffe på ett kafé, så kommer inte någon att tro att du är missnöjd över din situation.

Ta tillfället i akt så ofta du kan att umgås med och lära känna dig själv!1 kommentar:

 1. Hej!
  Har precis hittat hit till din blogg, känns inspirerande!
  Att vara för mig själv då och då är en nödvändighet, då jag också träffar många människor i mitt arbete. Jag tycker verkligen om att vara med människor, men ibland behöver jag stillheten och tysnaden. Då ger jag mig gärna ut på stavgång i skogen eller på en cykeltur, gärna längs med havet!

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...