onsdag 13 juni 2012

KROPPSFIXERING?!?!


Få saker väcker sådana känslor och är en sådan källa till missnöje som utseendet på våra kroppar. Vi har tankar om hur andra ser ut, men framför allt är vi duktiga på att hitta skavanker på våra egna kroppar.  Det blir inte bättre av att vi ständigt möts av bilder, tv program och artiklar i media om hur vi (äntligen!) ska kunna få den perfekta kroppen.

För en PERFEKT kropp ska vi alla sträva efter - oavsett kön och helst hela livet. Det är många som på olika sätt talar om för oss att vi inte duger som vi är, men att vi "som tur är" kan åtgärda problemen. Det är så fantastisk idag att det finns finna massor med olika metoder att fixa till den där perfekta kroppen som alla vill ha - men få lyckas uppnå. Några exempel:
 • Vi kan banta bort överflödigt kroppsfett med hjälp av mer eller mindre suspekta dieter. 
 • Vi kan ta till kniven för att skära bort "defekter" och flytta om och "dra tillrätta".
 • Vi kan suga bort bett.
 • Vi kan smälta bort fett.
 • Vi kan skära med laser
 • Vi kan träna oss till toppform -  eller i varje fall en bit på vägen.
Säkert finns det en hel del andra metoder som jag har glömt...

Det finns personer som tjänar väldigt mycket pengar på att du är missnöjd med din kropp. Den industri som på ett eller annat sätt arbetar med så kallad kroppsförbättring är enorm. De vinner på att du känner dig missnöjd med ditt utseende och de hjälper alla gärna till med att spä på ditt missnöje. Det kan handla om allt från läkemedelsföretag, veckotidningar och media, till plastikkirurger och säljare av bantningsprodukter.

Jag skulle verkligen vilja att vi kunde fokusera om när det gäller våra kroppar. Jag är nämligen övertygad om att vi alla om vi byter fokus från kroppens UTSEENDE till kroppens FUNKTION och till UPPLEVD HÄLSA, skulle vi må så mycket bättre.

Om vi fokuserar på att vårda och ta hand om våra kroppar efter bästa förmåga - mat, motion, sömn och allt annat som vi behöver och mår bra av. Om vi dessutom värdesätter allt våra kroppar gör för oss. Alla fantastiska funktioner som hjälper oss i livet. Om vi visade våra kroppar massor med tacksamhet snarare än att leta efter fel och brister.
Då skulle vi må så mycket bättre. Både fysiskt och psykiskt. Som bonus är jag också övertygad om att vi genom att flytta fokus på kroppens utseende till kroppens välmående faktiskt också kommer att se bättre ut.
En sann skönhet.

Bestäm dig helt enkelt för att skifta fokus för ett tag. Oavsett hur lång eller kort du är, hur smal eller tjock, om du har grått hår eller kraftiga lår. Byt istället fokus till hur du och din kropp mår tillsammans. Fokusera på saker som:
 • Hur stark din kropp känns. Om den inte känns tillräckligt stark, fundera då på vad det är som behövs för att du ska få den styrka du behöver. Är det träning som behövs? Annan typ av mat? Mer sömn? Eller något annat?
 • Hur mycket energi känner du? Känner du dig pigg och fylld av energi, eller trött och orkeslös? En välmående kropp pendlar mellan känslan av energi och behovet av att få vila, men den är inte ständigt orkeslös. Känner du dig mer trött än pigg bör du fundera på vad du kan göra för att ta hand om din kropp så att den blir mer energifylld.
 • Vad din kropp gör för dig. Tänk på hur lungorna förser dig med luft, hjärtat pumpar blod, dina fötter bär dig och dina ben tar dig framåt. Din kropp är en fantastisk och stark "mekanism" som hjälper di varje dag. Är det då inte mer än rätt att du ägnar den lite mer/bättre omtanke?
DU  och din kropp är definitivt värda all kärlek och omtanke. Ni är ju ett oskiljaktigt par som kommer att kampera ihop hela livet. Välja att jobba ihop istället för mot varandra!


En av anledningarna till att jag tycker så mycket om att jobba med min distanskurs Tänk Dig Smal är att där ligger fokus på ditt välmående och dina tankar. Vikminskningen är en bonus för den som har några kilo extra.
2 kommentarer:

 1. detta inlägg gillas skarpt!
  jag tror att genom att börja tycka om sig själv så blir man vacker och kan tappa i vikt bara av det...

  SvaraRadera
 2. Så klokt skrivet Ulrika, denna inställning kommer jag att bjuda min kropp på hela sommaren. En sommar i tacksamhetens tecken och vila från förändringsprojekt (vad gäller kroppen iaf). Tids nog börjar det hårda förändringsarbetet igen (Tänk smal-kursen i augusti).

  Trevlig sommar/Eva-Britt

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...