onsdag 23 maj 2012

ÄT DIG TILL SOLSKYDD

Sommartid är förhoppningsvis även soltid.
Efter långa kalla och mörka vintern längtar både våra kroppar och själar efter att ladda batterierna med solljus (D-vitamin).
Som du säkert vet är solens strålar både viktiga, men också farliga för oss. Vi bör därför se till att sola med måtta.

Att använda solskydd är en klok investering i både din hälsa och ditt utseende. Dock finns det en hel del negativt att säga om många av de solskydd som säljs i dag. De är ofta en "kemikalisk cocktail" där vi inte ännu till fullo vet hur mycket det påverkar vår hälsa. En del tillsatser har redan förbjudits i våra solskyddskrämer, bland annat zinkoxid. Men det finns många fler tvivelaktiga kemikaliebaserade ingredienser.

Det bästa du kan göra är att välja en naturligt och ekologiskt solskyddsprodukt. Fler och fler efterfrågar dessa produkter, vilket innebär att de också blir tillgängligare för oss. Fråga i din butik, och har de inte, så hör om de kan ta hem. Om inte annat finns det mycket att välja på på nätet. Googla "ekologiskt solskydd", så hittar du många bra nätbutiker där du kan beställa solskydd med olika solskyddsfaktor.

Du kan också äta dig till solskydd. Vissa födoämnen innehåller nämligen ämnen som ger din hud skydd mot solens uv-strålar. Det fungerar så att de fria radikaler som bildas i kroppen av UV-strålningen motverkas av de antioxidanter som finns i kosten. Några exempel på bra mat att äta för att få detta skydd är:

 • tomater
 • kakao
 • granatäpple
 • havtorn
 • kokosolja
 • kokossmör
 • grönt te
 • Karotenrika livsmedel:  morot, gröna växter, alger och nypon
Tomaten, exempelvis, innehåller ämnet lykopen som har visat sig skydda om UV-strålning. Granatäpplet är fullt av polyfenoler  som är både antioxidativa, antiinflammatoriska och dessutom hudskyddande.
I vissa falla kan det vara idé att ta kosttillskott som innehåller dessa födoämnen i "koncentrerad form". Fråga på din hälsokostaffär vad de rekommenderar som solskydd.
Tänk också på att det tar några veckor för kroppen att ladda upp med skyddet inifrån, så börja redan nu. Du behöver alltid skydda dig som mest i början av solsäsongen innan kroppen har byggt upp ett naturligt skydd.

2 kommentarer:

 1. Therese Hansdotter Larsson23 maj 2012 20:20

  Ät gärna D-vitamin också =) Om kroppen redan har ett lager av D-vitamin håller huden bättre mot den farliga strålningen. Jag är rödhårig men bränner mig inte längre alls, trots att jag är ute i full sol 'oskyddad' (kanske en sjal om jag ska vara ute länge).
  Har slutat använda solkrämer fullständigt just för att de inte är pålitliga. Ämnena som ska skydda mot strålningen är cancerogena vid uv-bestrålning...
  (läs boken Badskumt, ni som inte gjort det redan)

  SvaraRadera
 2. Det har du alldeles rätt i Therese! Tack för att du påminner om det. Jag håller med dig om att det inte är kul att smörja in sig med solkrämer generellt. Jag letar enbart efter ekologiska alternativ - speciellt till känslig barnhud. Tack för boktipset också, det ska jag kolla upp. Ta de lugnt i solen :-)!

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...