torsdag 19 april 2012

STRETCHA DIN TRYGGHET


Att alltid göra som du brukar, alltid som du är van och känner dig trygg med -  det är skönt. Inga bekymmer, bara lugn och ro. Och det är precis det vi behöver ibland.
MEN, det innebär också att det alltid kommer att vara precis som det är - med de nackdelarna det innebär. Du kommer inte att utvecklas.

För att växa som person behöver du utmana dig själv och det du gör i bland. Du behöver så att säga stretcha på din trygghet en aning. 

Som du ser i bilden ovan har du en trygghetszon som är din kärna. Runt omkring den finns din läro- och utvecklingszon. Det är när du befinner dig där som du kommer att utvecklas som person. Nästa steg är din "panikzon". Det är där dina stora rädslor finns. Du behöver inte sträcka dig så långt som till panikzonen, utan kan stretcha dig lite försiktigt så att du hamnar i din läro- och utvecklingszon.

Känner du att ditt liv börjar gå på rutin?
Skulle det kännas bra att växa och utvecklas inom ett eller flera områden i livet?
Ta då och fundera på detta:
  • Vilket område känner du att du känner dig låst i eller trött på? Hur ser dina vanor och rutiner ut där?
  • Vad skulle det innebära för dig att stretcha lite på din trygghet inom detta område? Vad skulle du kunna prova på som du inte tidigare har gjort? Vad kan utmana dig till viss del och vara rimligt att prova på?
  • Bestäm dig för VAD du vill göra och bestäm också NÄR.
  • Gör sedan en utvärdering efter det att du utmanat dig själv med nya handlingar och fråga dig själv på vilket sätt det var bra för dig. Vad lärde du dig? Kommer du att göra det igen? Om inte varför och vad kan du göra istället för att stretcha din trygghet nästa gång.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...