måndag 16 april 2012

FOKUS PÅ DIG SJÄLV OCH FÄRRE MÅSTEN GER ETT LUGNARE LIV

Allas vår härliga stressdoktor Tomas Danielsson ger sina bästa tips på hur vi kan nå framgång genom att helt enkelt ta det mera lugnt och varva ner. Du kan läsa artikeln som heter "Lata dig till framgång - och känn dig som ny" Expressen.
Tomas menar att ALLA har svårt med att finna tid till alla bitar vi önskar ska finnas med i vårt liv. Han menar att stressen vi känner för att inte räcka till inte är rätt väg till framgång och lycka - tvärt om.

För ärligt talat, inte gör det saken bättre att vi vältrar oss i missnöje och klankar ner på oss själva över vår "ofullkomlighet". Vi är ju inte ensamma om att tycka att vi inte räcker till - de allra flesta känner så både nu och då.

Tomas Danielsson listar några tips som kan hjälpa dig att känna dig nöjd och tillfreds med tillvaron:

  1. Sluta jämföra dig. Vi använder oss gärna av så kallad additionsstress. Det innebär att vi slår ihop alla förmågor och allt som andra klarar av. Du önskar exempelvis att du kunde baka lika goda bullar som svärmor, känner dåligt samvete över att du inte springer tre gånger i veckan som kollegan, avundas väninnan som har så välstädat hemma osv. Du tycker då att du är en "dålig" person som inte bakar bullar, springer ofta och har ett perfekt hem. Men  du jämför dig med tre (eller säkert ännu fler) personer och tänker sedan att du ska kunna åstadkomma allt tillsammans. Det är ju inte riktigt rättvist.
    Du behöver helt enkelt sluta att jämföra dig med andra. Det gör ingen lycklig och allra minst dig själv. 
  2. Våga välja bort. Tomas menar att det inte blir bättre av att lära sig att prioritera det som är viktigt. När du gör en prioritering plockar du visserligen fram det som är viktigast, men du har ändå kvar de mindre viktiga bitarna vilket kommer att få dig att känna dig otillräcklig ändå i slutändan. Du behöver lära dig att VÄLJA BORT saker i ditt liv. Det innebär att du måste vara tydlig, både mot dig själv och mot omgivningen. Tala om att tack, men nej tack, jag har tyvärr inte möjlighet att göra detta nu.
  3. Sätt rimliga mål. Du behöver fylla ditt liv med sådant som ger dig positiv energi. Bestäm dig för att du inte ska ha dåligt samvete för att du prioriterar dig själv ibland. Se till att dessa aktiviteter verkligen blir av genom att avsätta tid för dem i kalendern.
  4. Erkänn dina begränsningar. Ingen är en supermänniska - inte du heller. Det är helt enkelt omöjligt att hinna med allt det man önskar, vill och drömmer om i livet - i varje fall på en gång. Var inte rädd för att be om hjälp om du behöver. Det kan underlätta mycket och faktiskt uppskattas av människor i din närhet som mår bra av att känna sig behövda.
  5. Våga prata. Du är inte ensam om dina tankar och känslor om otillräcklighet. Om du öppen med hur du tänker och känner kommer du att förvånas över hur många som delar dina upplevelser. Det är skönt att få prata och dela med sig av detta och du och dina vänner kommer att komma varandra närmare.
Tomas Danielsson har nu en ny bok ute som heter "SMART och LAT" -  den blir jag nyfiken på :-)!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...