måndag 26 mars 2012

SPRINGTIME - ÅH VAD JAG HAR LÄNGTAT!

Förra våren bestämde jag mig för att skaffa mig en så bra grundkondition (läs blogginlägg om det här) att jag utan större problem kunde springa en mil - inspirerad av Mia Thörnblom som sagt att det var hennes konditionskrav. Jag har alltid rört på mig hyfsat mycket och på olika sätt, så jag har en helt ok grundkondition, men jag vill lägga till träning som får hjärtat att jobba lite extra. Att löpa är ett kanonalternativ, tycker jag eftersom det är så lätt att bara snöra på sig skorna när det passar.

Jag slutade springa under hösten då jag började må fysiskt dåligt. Förstod först inte vad det var, men jag fick hjärtklappning, yrsel och svårt att andas av minsta anledning. Det visade sig bero på den astma som jag fick av att bo i lägenheten vi flyttade till under senvåren (den var fukt- och mögelskadad) och jag fick helt enkelt lägga ner allt vad ansträngande träning hette. Inte roligt alls, men det enda alternativet.
Nu har jag flyttat sedan en dryg vecka tillbaka och jag känner redan att jag mår så mycket bättre. Och ni kan tro att jag är sugen på att börja motionera/springa igen!

I går var jag ute för första gången på mer än sex månader, och tanken var att gå hela sträckan, men med ordentlig power - jag kunde dock inte "hålla mig", utan sprang ett par omgångar också ;-). Så skönt det kändes. Inser dock vikten av att verkligen ta det lugnt och jobba upp kondition och fysik långsamt. Förra våren tog det 14 löppass från att vara totalt otränad löpare till att jag kunde springa milen. Vi får se hur det blir i år. Hjärnan vill gärna mer än vad kroppen är redo för...

Är det någon mer som är sugen att sätta igång och löpträna?!?! Häng på!!!
Vi kan peppa varandra.
Mitt bästa tips för både motion och motivation är att:

 1. Ha ett bestämt mål med din träning. Exempelvis hur långt du vill kunna springa.
 2. Sakta men säkert. Gå inte ut för hårt i början. Det tar lite tid för kroppen att bygga upp muskler och ligament som gör dig stark och tålig. Om du går ut för hårt kan du skada dig och i värsta fall göra all träning framöver omöjlig.
 3. Belöna dig! Men inte efter prestation utan för ett visst antal gånger som du har genomfört ett träningspass. På så sätt motiverar du dig till att få in en bra träningsrutin och fokus är inte på resultatet.
 4. Se till att ha kul! Satsa på kläder du tycker om och som får dig att må bra. Lyssna på musik som peppar. Träna ev. tillsammans med andra om du känner att det ger dig energi.
 5. Glöm inte att ta hand om kroppen efter träning. Stretcha, vila, fyll på med ny energi och gör sådant som både kropp och själv mår bra av.

3 kommentarer:

 1. Härligt med utmaningar. Själv springer jag inte pga. ryggproblem, men gör "allt" annat, så jag kan inte gå med i din utmaning.
  Själv har jag startat "Häng med på hälsoutmaningen" via bloggen men syns än så länge mest på Facebook. Här kan du och andra haka på och skriva om era framgångar.
  Det handlar om 50 träningspass om minst 30 minuter fram till Midsommarafton. Här är länken
  https://www.facebook.com/events/327301683990267/
  // Kikki

  SvaraRadera
 2. Det är så viktigt att hitta SIN typ av motion. Då blir det både roligt och hälsosamt.
  Tack för tipset med utmaningen - ska kolla :-).

  SvaraRadera
 3. Visst är det en härlig känsla att längta till att springa.

  Mitt mål är att kunna springa blodomloppet i slutet på maj 10 km på under 60 minuter. Just nu har jag just kommit igång efter ett ofrivilligt uppehåll på grund av influensa och hosta. Igår sprang jag 6 km så nu är jag på gång.

  Jag skulle vilja lägga till en punkt till dina punkter: - att variera träningen så blir den roligare. Att ibland springa långt och sakta, ibland intervaller, ibland ett gympapass, ibland en cykeltur osv.

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...