måndag 19 mars 2012

SÅ FÖRSÄMRAR DU DIN SJÄLVKÄNSLA


I bland kan det mest effektiva vara att få råd i vad man INTE ska göra för att uppnå något specifikt. Det kan bli så mycket tydligare då hur man faktiskt ska göra.
I dag tänkte jag fokusera på självkänsla och ge dig 10 bra tips på hur du som sagt inte ska göra om du vill förbättra din självkänsla. Alltså en "not-to-do list".

Om du vill sänka din självkänsla till bottennivå, tänk då på nedanstående saker så ofta du bara kan:


 1. Var noga med att intala dig att ALLT är ditt fel. Du är ansvarig för precis allt som händer dig och om det inte går som du har tänkt dig har du misslyckats.
 2. Inse att du inte är lika mycket värd som alla andra. 
 3. Tänk att alla som umgås med dig gör det för att de inte har något val. De gör det för att de måste.
 4. Du brukar alltid misslyckats - det innebär självklart att du inte kommer att klara av det du vill nu heller.
 5. Du är född som en "looser" och kommer för all framtid att vara det.
 6. Tänk på och älta alla dina problem. Förstora dem gärna.
 7. Fokusera på och oroa dig så mycket du bara kan över sådant i framtiden som du inte kan rå över.
 8. Räkna aldrig med att någon annan bryr sig om vad du tycker och tänker. Varför skulle de det?
 9. Det finns så många andra härliga, duktiga och värdefulla människor i världen, så varför skulle de vilja lämna plats till dig som inte har något allas att erbjuda?
 10. Visa aldrig glädje och engagemang för något. Det spelar ändå ingen roll och kommer i varje fall inte att bli som du vill och hoppas på.
NEJ! Det där kändes inte alls bra. Håller du inte med?! Så där vill vi inte ha det! Du ser själv hur orimligt det ser ut. Försök istället att tänka på att:

DU är en unik och älskansvärd person som vandrar på denna jord tillsammans med alla oss andra själar. Vi är alla unika och värdefulla på våra egna speciella sätt. Du är värdefull och bidrar till vår värld på ditt sätt och efter din förmåga - precis som det ska vara. Du är fantastisk och bidrar med så mycket, säkert mer än vad du själv förstår. Tack för att du finns!2 kommentarer:

 1. Gud.... när jag läste listan så insåg jag med en tår i ögat att så gör jag hela tiden. Inte undra på att min självkänsla är obefintlig. Skulle behöva göra något åt det men det är så svårt.
  Varför är det så lätt att tänka negativt men så svårt att tänka positivt? Kan du inte skriva om det?

  SvaraRadera
 2. Tack Joanna för dina kommentar! Jag vet att det kan bli jobbigt att läsa detta. En riktig tankeställare. Men det är också det som kan behövas ibland för att få till en verklig förändring.
  Saken är den att vi tänker som vi brukar tänka. Brukar vi tänka negativa tankar så är det också det du har lättast att tänka. Det positiva är att det går att lära om. Jag har skrivit om det tidigare, men det är nog dags igen.
  Håll utkik i bloggen, så kommer det snart ett inlägg.

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...