lördag 3 mars 2012

MOTIVATION - INTE ALLTID EN DRIVKRAFT ATT RÄKNA MED

Motivation är er otroligt stark drivkraft. Den ger oss kraft, beslutsamhet, energi och framtidstro. Tyvärr är den lite bedräglig, för den har en tendens att mattas av eller helt försvinna efter ett tag. Kanske har ni erfarenhet av det sedan tidigare ;-)?

Mycket har hänt i vår världs/kultur/samhälle under tusentals år, men när det gäller människans grundläggande fysiska och psykiska funktioner så är vi i princip på samma nivå som vi var när människosläktet utvecklades på Afrikas savanner för många många tusen år sedan. Det gör sig påmint i olika situationer, bland annat när det handlar om att vi ska vara motiverade till en förändring.

När vi levde där på savannen för länge sedan handlade i princip vår tillvaro om att överleva. Och våra hjärnor och kroppar var programmerade för att försöka få oss att göra det.
När vi blev motiverade till någon form av förändring så blev vi efter en period helt enkelt tvungna att stanna upp och tänka efter:

- Är det här bra för oss/mig?

Vi behövde göra en avstämning för att se om det verkligen var en så bra förändring som vi från början trott. För om det inte var det var vi helt enkelt tvungna att tänka om och skaffa en ny strategi. Annars skulle vi inte överleva.
Den instinkten (för det är en naturlig instinkt) finns ännu kvar hos oss. Det är den som gör sig påmind när motivationen att ta sig till gymmet börjar tryta. Eller när du börjar ifrågasätta om de där 10 kilona för mycket egentligen måste bort, du kanske kan vara lite "mullig" och nöja dig med det istället.

Om du är medveten om att denna motivationsbrist och ifrågasättande kommer att dyka upp efter ett tag under din förändring så är det mycket lättare att hantera den. Du kan förstå varifrån den kommer, acceptera den, men också lugnt och stadigt fortsätta med ditt förändringsarbete.

Viktigt i det här läget är att du har skapat rutiner och förutsättningar för att din förändring ska kunna fortsätta. Då är det lättare att ignorera ett sviktande självförtroende och/eller motivation.

2 kommentarer:

  1. Bra artikel!

    Jag tror vi alla behöver något att sträva efter för att må bra, ett mål något vi vill uppnå. Motivation är den starkaste drivkraften och när saker och ting inte riktigt går som det ska kan det vara svårt att hålla fast vid motivationen. Det gäller att konstant påminna sig om vad slutmålet är och se motgångarna som en lärdom. Om man inte vet vad man jobbar för så vet man ju inte heller vad man vill uppnå, och om man inte vet vad man vill uppnå så är det också troligt att man inte kommer uppnå någonting överhuvudtaget. Ingen mår bra av att misslyckas, och har man inget mål vet man ju heller inte när man lyckats.

    SvaraRadera
  2. Tack Mikaela för din kommentar! Det gäller absolut att använda sig av kraften från motivationen, och att lära sig att göra det på rätt sätt.
    Du har helt rätt i att det är A och O att ha ett mål och ett fokus. Då är det lättare att klara av eventuella motgångar och precis som du skriver att veta när man har uppnått det man vill.

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...