lördag 24 mars 2012

GÅ EN ANNAN VÄG

Om du alltid väljer vägen till höger, varför inte prova den till vänster idag?

Vi människor gillar rutiner. Så är det bara.
Har du funderat på hur många saker du gör på rutin varje dag - sådant du bara gör utan att reflektera särskilt mycket över hur och varför?
Det kan handla om allt från att borsta tänderna, sitta på en bestämd plats vi matbordet till vilken väg du väljer till jobbet eller vilken Tv-kanal du väljer att titta på.
Rutiner är bra för oss därför att de skapar trygghet och gör så att vi inte behöver reflektera över och planera allt vi ska göra. De gör att vi kan slappna av och istället fokusera på annat där vi aktivt måste välja, planera eller fatta beslut.

Det kan också finnas en nackdel med rutiner. Dels är det mindre bra om vi har skaffat oss rutiner och vanor som inte är bra för oss - som skapar stress eller ohälsa på olika sätt. Dels får de oss att sluta leta efter andra möjligheter, uppleva nytt och faktisk känna en livsglädje i att göra och uppleva andra saker.
Just det där med att väcka livsglädjen till liv vill jag fokusera på här. Det kan faktiskt vara så enkelt som att genom att välja att göra på ett annat sätt, så kommer du att få in både mer glädje och energi i livet. Studier har visat att personer som medvetet gjorde nya val i sin vardag också upplevde mer lycka.

Tänk om det kan vara så enkelt att du genom att bara välja att ta en annan väg till jobbet kommer att känna dig gladare idag. Eller att du genom att välja att prata med en granne du aldrig brukar prata med kan glädja både honom/henne och dig själv. Eller att du kan bli både lyckligare och klokare av att välja en helt annan Tv-kanal än den du brukar titta på.
Det finns massor med olika och annorlunda val som du kan välja att göra. Prova!
Se vad som händer under en dag om du medvetet försöker att tänka till några gånger och fundera på om du kan välja att göra på något annat sätt än hur du brukar

2 kommentarer:

 1. jag gör mkt nu som inte tillhör allmänt uppförande.
  gått ur sv kyrkan.
  blivit avstängd på a-kassan eftersom det inte finns några jobb att söka.
  betalar inte tv-licens.
  väljer arbetslöshet.
  berättar om psykisk misshandel mm.
  kram från dalsland//

  SvaraRadera
 2. Låter lite härligt upproriskt ;-). Så för din del om du ska göra något annorlunda kanske du måste göra som alla andra ;-)?!? Men det låter inte så uppfriskande... Kram tillbaka

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...