lördag 25 februari 2012

EN SAK I TAGET

Brukar du se det som positiv att du är effektiv och klarra av att "hålla flera bollar i luften"? Det kan det så klart vara. Men, det kan också ha sitt pris. När vi har mycket att göra försöker vi vara effektiva - att hinna så många saker på så kort tid som möjligt. Många gånger fungerar det också riktigt bra och vi kan känna oss nöjda med oss själva efter att ha klarat av en stressig situation.
Men det har också ett pris. Inte minst om vi blir så vana vid att vara effektiva att vi av bara farten trycker mer ännu fler "måsten" och "borden" i tillvaron.
Vi har blivit "proffsjonglörer" och klarar av att ha hur många bollar i luften som helst... ett tag. Förr eller senare tappar du en boll och i ren förvåning tappar du din koncentration och sedan rasar de andra bollarna med.

Faktum är att det finns studier som visar att vi INTE bli effektivare av att ha många bollar i luften - tvärtom. Under en period var det mer regel än undantag att det i platsannonserna eftersöktes just personer med förmågan att ha många bollar i luften. Det ser man sällan nu.

Nej, vill du vara riktigt effektiv och dessutom klara av dina arbetsuppgifter eller andra uppgifter på ett bra sätt och med minsta möjliga stress är det istället bättre att träna på att fokusera. Göra en sak i taget.
Du behöver lära dig att prioritera och planera.
Fundera på vad det är som bör vara ditt fokus just nu och se till i så stor mån som möjligt att du verkligen kan fokusera på det. Låt dig inte bli störd av annat.
Som hjälp kan du ladda ner mitt planeringsverktyg "Planera din dag" där du för varje dag kan strukturera upp vad som verkligen är viktigt och vad du helt kan låta bli.

Ladda ner: Planera din dag

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...