torsdag 22 december 2011

OMVÄND GNÄLLSPIKEN

Visst kan vi alla ha våra dagar då vi är gnälliga och ser på välden ur ett negativt perspektiv. Men en del verkar ha fastnat helt i den negativa surdegen och har en förmåga att smitta av sig. De kan finnas på jobbet, i familjen eller vänkretsen. Om det är en nära vän kan det vara på sin plats att du ber om ett samtal där du talar om hur du uppfattar han/hennes beteende, talar om att det påverkar även dig negativt och inte minst fråga om det är något som du kan göra för att hjälpa och förbättra situationen.

Men inte alla gnällspikar och surpuppor är mottagliga. Kanske ser det inte att de gör något fel, eller så är de inte redo för förändring. Det finns ändå några knep som du kan ta till för att förbättra situationen. Här kommer de:

 1. Fakta. Samla så mycket sakliga argument, bakgrundsfakta, statistik och motbevis som du bara kan för att verkligen kunna påvisa att det du pratar för är rätt och riktigt. Gnällspiken kommer att försöka sticka hål på din teori, men om du lugnt och metodiskt presenterar ett korrekt fakta efter ett annat blir det svårt att hålla sin ståndpunkt.
 2. Tvärtom. Prova att håll med gnällspiken i allt han eller hon säger. Var gärna överdrivet negativ själv för att få honom/henne att tröttna på det negativa förhållningssättet och istället börja leta efter positiva möjligheter.
 3. List. Gå ihop flera personer som finns runt omkring gnällspiken och gör en gemensam stategi för hur ni tillsammans ska kunna påverka honom/henne så att han/hon anammar en lite mer positiv attityd. Se till att göra det på ett positivt och trevlig sätt så att inte gnällspiken känner sig utfryst och mobbad. Gör det med finess.
 4. Uthållighet. Bestäm dig för en strategi och håll dig till den. Vilket budskap är det du vill förmedla? Gör det om och om igen så att det inte går att missförstå.
 5. Chocka. Gör något totalt oväntat som får gnällspiken att haja till. Gör det gärna ur en positiv aspekt så att han eller hon förvånas över den oväntade generositeten eller vänligheten.
 6. Humor. Sist men inte minst är humor en strategi som kan vara den mest effektiva när det gäller att nå personer som är svårflirtade. Det gäller bara att se upp så att det inte blir på gnällspikens bekostnad, för då kommer han/hon inte att vara så samarbetsvillig.
En kombination av två eller flera av dessa metoder kan också fungera utmärkt. 

2 kommentarer:

 1. Tack för tipsen. Jag har en sån där gnällspiken i min vänskapskrets just nu. De andra kompisarna har börjat undvika henne och då surar hon för att de undviker henne...TACK!

  SvaraRadera
 2. Bra tips om man vill eller måste fortsätta att ha med gnällspiken att göra. Ett annat sätt är att sluta umgås med denna gnällspik, då slipper man att höra på gnället. Sen om respektive gnällspik blir sur, det kvittar ju...

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...