lördag 24 september 2011

HELG BETYDER VADÅ FÖR DIG?

Om du hör till dem som arbetar på vardagarna och är ledig från ditt jobb på helgen, så får den en viss innebörd.
Helg i sig, låter lite festligt, lite extra, lite lyxigt, lite avslappnat, lite kravlöst lite...
Eller, vad är helg för dig?

Om du jobbar i veckorna, så blir helgen ett avbräck i vardag och vardagsrutiner.
Men frågan är om du använder helgen på det sätt som du "behöver"?

Det är inte ovanligt att man under helgen måste se till att hinna med allt det där som man inte hinner med i veckorna: städa, tvätta, handla mat osv.
Då blir det inte mycket helg "kvar". I värsta fall känner du dig helt utmattad när helgen är slut och det är dags att påbörja en ny arbetsvecka. Och det var ju inte riktigt meningen med helgen...

Om du upplever att din helg "försvinner" bland en massa sysslor ska du ska hinna med, så är frågan om det måste vara så? Om du tycker att det är helt ok, så är det självklart inget problem, utan kanske tvärtom en jättebra lösning för dig. Men om det istället är så att du saknar det där som du vill att helgen ska innebära för dig, så kan du behöva tänka om. Eller kanske snarare planera om.

Det du behöver fundera på är:

 1. Vilka sysslor är det i nuläget som du gör under helgen på grund av att du inte vill göra dem eller hinner med dem under veckan?
 2. Kan du se till att några av dem, eller kanske alla, istället fördelas under vardagarna istället?
Hemma hos mig och min familj har vi löst det så att barnen får hjälpa till med vissa sysslor. De får veckopeng varje vecka som innefattar en mindre summa och de ska också göra vissa "bassysslor" som att städa sina rum, läsa läxor etc, för att få den. Sedan kan de tjäna extra pengar genom att hjälpa till att dammsuga, damma, skura badrum och lite annat. All städning ska ske under måndag till fredag för att vi ska ha hela helgen fri till att göra annat som vi vill göra tillsammans. 
När helgen kommer har vi det rent och fint och barnen är nöjda över att ha tjänat lite extra pengar.

Har du några andra bra lösningar som gör att du kan vara ledig och göra det du vill och längtar efter under helgen?
Berätta!

4 kommentarer:

 1. Jeg er av de mennesker som planlegger ... litt mye innimellom. Selv om det er en del MÅ-ting som skal gjøres i helgen, er helg for meg likevel friheten til å selv kunne bestemme mer av hva, hvor og når. Altså er helg for meg frihet til å kunne ta ting mer på sparket. Det er likevel alltid et snev av planlegging i det også, for å få tid til denne frihetsfølelsen... Balansegang som jeg ikke alltid lykkes med. :)

  SvaraRadera
 2. Vi hjälps åt hela familjen varje vardag efter jobb och skola med tvätt, disk, plockning, städning och läxor.
  Om man tar en timme varje dag att röja i huset så får man helgen fri att vila, åka på picknick eller något annat energigivande.
  Så gör vi.

  SvaraRadera
 3. Hejsan jag har jobbat både skift där vissa helger varit fyllda av jobb och lediga dagar i veckorna och visst får inte helgen samma innebörd av lyx som nu med ett 8-17 jobb må-fre.
  Helgerna för mig är absolut "KRAVLÖSHET" rakt upp och ned. Ingen klocka som ringer. Inga möten att passa. Ingen telefon som ringer och innebär mer jobb.
  Men det är också en hel del "basgöra" som måste hinnas med men det är inget jag ser som jobbigt då jag kan göra det när jag vill. Slänga in en maskin och hänga den när jag har tid eller "lust". Städa huset gör jag på fredagen så det är rent och undanplockat hela helgen. Det minskar min stress då man knappt varit hemma under veckan och allt detta "in-och-ut" faktiskt sätter sina spår i hur man upplever hemmet.
  Sen bokar jag då o då inte lediga fredagar eller så bara för att få en längre helg utan att jag för den skull måste iväg på något annat.

  SvaraRadera
 4. Jag fördelar jobb jämt fördelat över veckans alla dagar. Det mår jag bäst av!
  // KIKKI

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...