måndag 29 augusti 2011

UTNYTTJA MELLANRUMMEN I LIVET

Jag skulle tro att de flesta av oss upplever att vi, åtminstone stundtals, har mer att göra än vad vi har tid att göra det på. Stress i tillvaron med andra ord. Det finns ju så många måsten och borden och förhoppningsvis ser du till att blanda in en del som du själv uppskattar att göra och som på ett eller annat sätt berikar ditt liv.

Men, så var det det där med tiden som inte vill räcka till. För du liksom jag och alla andra har bara 24 timmar på ett dygn. Hur löser du det då när det är mycket som du ska/vill/måste göra? Jo, du försöker att vara effektiv. Supereffektiv ibland. Det kan vi vara på olika sätt.
Något som jag har lagt märke till i mina coachingsamtal med stressade män och kvinnor är att det finns en del skillnader mellan könen när det gäller hantering av stress. Självklart finns det även individuella skillnader, men det har ändå slagit mig att kvinnor tenderar att försöka hantera sin stress och sitt pressade schema genom att vara just supereffektiva. Det innebär att de pressar in aktiviteter precis överallt i den redan tighta planeringen. Några exempel på sådana "inpresssningar":

 • Du sitter i telefonkö och passar på att samtidigt bre barnens smörgåsar som de ska ha med sig till skolutflykten,
 • Du har fem minuter på dig innan ett möte börjar och du passar på att skriva veckans inköpslista.
 • Du blir stående i en bilkö på grund av vägarbete och passar på att bättra på nagellacket.
Ja, du förstår vad jag menar. Du försöker att utnyttja tiden så bra det bara går.
Självklart kan det vara både bra och behövligt ibland, men på sikt är det inte bra. Inte bra alls! 
Det är jätteviktigt att du ger dig tid för något som jag kallar för MELLANRUM i livet. Mellanrum är just dessa oplanerade och tillfälliga tomrummen som uppkommer lite nu och då. 
Personligen tror jag att de kommer av en anledning. Det finns en mening med att det skapas mellanrum i livet.
Vi behöver mellanrum. Inte för att pressa in en massa saker att göra, utan för att bara vara.

Om du lär dig att utnyttja dessa mellanrum på rätt sätt så kommer de, ironiskt nog, att göra dig mer effektiv när du behöver vara effektiv. Du behöver nämligen stunder då du tar det lugnt, kopplar av, slappnar av, andas lugnt, bara är... osv. De stunderna får dig att ladda dina batterier så att när du väl behöver din energi så har du bättre effektivitet.


Så, istället för att känna dig stressad nästa gång du hamnar i "fel kö" eller av någon annan anledning behöver vänta på din tur, ta ett djupt andetag och känn dig tacksam över att du nu, alldeles gratis, får en stund av lugn och ro. Under denna stund kan du förslagsvis:

 • Fokusera på din andning. Gör djupa inandningar genom näsan, låt luften fylla lungor och ända ner i magen. Andas långsamt ut genom näsan och töm lungorna helt. Fotsätt andas lugnt och djupt och känn hur avslappnande det är.
 • Se dig omkring. Hur ser det ut? Vad gör människorna i din närhet? Fundera på vilka de kan vara och hur de lever sina liv.
 • Reflektera över saker som du har i ditt liv som du kan vara tacksam över. Försök att komma på så många saker som möjligt.
 • Fundera på vad du kan göra för att berika din dag.
 • Försök att tänka på INGENTING. Så fort en tanke dyker upp i ditt huvud stoppar du den mentalt i den ballong och låter den flyga upp i luften.
 • Dra upp mungiporna och le. Om du befinner dig i en kö och har människor omkring dig kommer du att se att de flesta av dem troligtvis ser stressade, uttråkade eller sammanbitna ut. Om du ler när du ser på dem, så kommer du att "smitta ner dem" med ditt leende. Se hur många människor du kan få att le tillbaka.

2 kommentarer:

 1. Ja, så sant och bra alltsammans som du skriver här.

  Jag stod själv i kö tidigare idag, jag kan känna att jag blir stressad men jag försöker att se det som ett av de viktiga mellanrummen i livet, mellanrummen där man kan hämta kraft.

  SvaraRadera
 2. Anna-Karin - tack! Vad bra att du kunde vända den stressade känslan till en "mellanrumskänsla". Visst är det fantastiskt att vi kan ända vår sinnesstämning bara genom att ändra tankesätt.

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...