lördag 2 juli 2011

HUR VARVAR DU NER OCH HITTAR NY ENERGI?Vi har olika personligheter och också olika sätt att varva ner och ladda upp. Genom att förstå hur både du själv och andra i din omgivning fungerar är det lättare att hitta ett sätt som passar dig och att anpassa er till varandra.


Du har jobbat hårt hela dagen. Känner dig trött och ofokuserad och ser fram emot att få komma hem och koppla bort jobbtankar för att istället fokusera på sådant som du mår bra av och ger dig energi.
Hur gör du när du kommit hem?
Gör du som person A eller B nedan?

A. 
Du sätter nyckeln i dörrlåset, slänger upp dörren och ropar:
- Hallå allihopa, nu är jag äntligen hemma!
Sedan slänger du av dig kläder, väskor och allt i en hög och går direkt in i köket för att sätta på radion för att höra om de spelar något fartigt och energigivande? Om inte radions urval passar dig kanske du sätter på en cd eller väljer ur din spellista på Spotify. Tyst får det absolut inte vara. Du har ju slutat jobba och behöver ladda upp med ny härlig energi nu när jobbet gjort dig trött.

B.
Du sätter nyckeln i dörrlåset och smyger försiktigt in. Det är tyst inne och verkar inte vara någon annan hemma. Du hänger upp dina kläder och går sedan in i köket och sätter dig vid köksbordet för att kolla igenom dagens post. Det är tyst, lugnt och skönt, precis vad du behöver för att kunna varva ner och få tillbaka din energi.

Kände du igen dig i någon av personerna?
Kanske var det inte klockrena beskrivningar av hur du beter dig när du kommer hem, men den skillnaden jag vill visa på är:
A: behöver ljud och energi utifrån för att ladda upp och bli pigg.
B: laddar upp genom att hitta den inre energin som han/hon har inom sig och den hittas lättast i tystnad.


Vet du vad du mår bäst av?
Det är inte alla som är medvetna om det. Kanske kommer du hem till ett hem där det är fullt av liv och rörelse och du känner dig stressad av alla yttre intryck och alla ljud, men förstår inte varför. Eller så kommer du hem till ett alldeles tyst och stilla hem och du känner hur det riktigt kryper i kroppen av obehag, men du kan inte sätta fingret på vad det är som är obehagligt - stillheten och tystnaden.

Vi är olika och vi laddar upp och kopplar av på olika sätt.
Själv vill jag ha det tyst och lugnt när jag ska varva ner och hitta tillbaka till min energi. Min man är precis tvärtom. Han slår på radion när han kommer hem - och jag stänger av den.
Det här fenomenet i relationer verkar inte vara helt ovanligt. Kanske är det så att vi dras till varandras motsatser för att på så sätt komplettera varandra på bästa sätt.
Det som är viktigt att göra när man bor ihop med någon/några andra är att man pratar om sina behov och försöker hitta en gemensam lösning. Viktigt dock att ha förståelse för att vi fungerar olika och att vi egentligen vill samma sak, men att vi når målet på olika sätt.

2 kommentarer:

  1. Haha så där är det hemma hos oss med. Maken sätter på Spotify och jag stänger av!! Jag behöver tystnad och stillhet för att hitta lugnet och friden. Det allra bästa sättet är att hitta en helt stilla plats, helst i naturen och stilla mina tankar och be till Gud ur en bönebok jag har. Efter en sådan stund känner jag mig som ny igen :)

    SvaraRadera
  2. Makena - Känner igen mig ;-). Det gäller att respektera varandras behov och hitta lösningar så att alla blir nöjda. Naturen håller jag med om är en oöverträffad plats att finna och ladda energi. Kram

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...