torsdag 9 juni 2011

SABOTERANDE TANKAR

Saboterande tankar är tankar du tänker inför vissa situationer som får dig att redan innan du fått/tagit möjligheten att ge upp. Du talar om för dig själv att det inte är någon idé att ens försöka. Ofta är dessa saboterande tankar helt omedvetna, ändå påverkar det dig såtillvida att du inte når dit du vill nå. Genom att identifiera dessa tankar och hitta alternativa och bättre fungerande så kommer du att kunna uträtta stordåd.

Människan är smart.
Ibland är vi för smarta för vårt eget bästa.
Vi kan planera och fantisera. Vi kan hitta lösningar, göra jämförelseler, drömma, lösa problem. Vi är tänkande varelser. Faktum är att vi många gånger är så duktiga på att tänka att vi sätter krokben för oss själva. Vi "hittar på" svar och lösningar för att skydda oss själva att uppleva och nå det som vi egentligen strävar efter - helt enkelt för att vi är bekväma eller kanske rädda för vad som ska hända om vi vågar leva så som vi innerst inne önskar.

Jag kallar dessa tankar, som vi alla har i större eller mindre utsträckning för SABOTERANDE TANKAR.
Saboterande tankar är de tankar du tänker som får dig att hitta ursäkter och anledningar till att inte leva efter din fulla potential. Som får dig att inte våga satsa på det du drömmer om eller att våga testa dina gränser och tro på din förmåga.
Några exempel på saboterande tankar:

 • Det är inte bra att springa nu under sommaren när det är så här varmt. Jag väntar till det blir lite svalare i höst i stället.
  Alternativ tanke: Det är mer ansträngande att springa när det är varmt, så jag ska istället se till att komma iväg antingen tidigare på morgonen innan det har blivit så varmt, eller utnyttja de svalare sommarkvällarna.
 • Jag har inte lust att gå på en fest där jag knappt känner någon. Jag kommer bara att bli sittandes i något hörn och ingen kommer att bry sig om mig.
  Alternativ tanke: Jag känner inte många på festen, men det ger mig desto större möjlighet att lära känna nya personer istället. Jag kan börja prata med andra som liksom jag inte verkar känna så många.
 • Det är inte någon idé att jag försöker att gå ner i vikt. Jag har försökt så många gånger tidigare, och det har aldrig fungerat tidigare.
  Alternativ tanke: Om jag har den inställningen, så är det klart att jag inte kommer att lyckas. Jag behöver tänka efter vad jag har för möjligheter just nu för att faktiskt lyckas den här gången. 
Saboternade tankar, kan som ni ser finnas i de mest skiftande sammanhang i livet. Vi har alla olika former av saboterande tankar. Men de är som troll, de spricker när vi plockar fram dem i solen.

Om du vill utvecklas, om du vill åstadkomma något om du vill nå dina drömmar - då behöver du fundera på hur dina Saboterande tankar ser ut. Var uppmärksam på dem. De är inte alltid så självklara och de maskerar sig gärna. Du behöver:
 • Fråga dig själv hur dina tankar ser ut kring en specifik situation.
 • Känn efter om dessa tankar är ursäkter/saboterande eller om de kommer hjälpa dig att nå dit du vill.
 • När du har identifierat dina saboterande tankar, så ska du jobba med att hitta nya, alternativa, stärkande och upplyftande tankar istället.
 • Skriv gärna ner både dina saboterande tankar och inte minst dina nya stärkande tankar.
Det här är något som man bör jobba med hela livet. Du kommer att märka att de saboterande tankarna kommer att "tunnas ut" om du arbetar aktivt med dem. Ny kommer att komma till, men om du är snabb på att identifiera dem och hitta bättre tankar, så kommer du framöver inte alls att ha lika mycket att jobba med.

2 kommentarer:

 1. Bra och tänkvärt, som alltid Ulrica, du är en sann inspirationskälla!

  SvaraRadera
 2. Oops, nu döpte jag om dig också, Ulrika med K menar jag ju förstås :)

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...