torsdag 30 juni 2011

MYGGFRITT OCH GIFTFRITT

Skippa industrins kemikaliestinna myggmedel och blanda istället ditt eget giftfria och miljövänliga motmedel. Receptet hittat på tidningen Hälsas hemsida.

Jag gillar inte mygg! Vem gör det egentligen? Ja, det ska vara fåglarna då, för som Ida sjunger så fint i sin sommarvisa så gör hon "myggor som svalorna tar" för att det ska bli en riktig sommar.
Men ur ett mänskligt perspektiv känns myggor rätt onödigt.

Nästa "problem" är att jag inte heller gillar kemikalier. Allra minst att spruta på min eller barnens hud. Myggspray är ju som bekant ett bekämpningsmedel och innehåller bland annat*:

  • DEET, ett ämne som är skadligt för vattenlevande organismer och som irriterar ögon och andningsorgan. Det kan vara giftigt för barns nervsystem och skadligt för vattenmiljön.
  • PMD, är irriterande och skadligt för vattenlevande organismer  och skadar vattenmiljön långsiktigt.

Jag hittade ett recept på hur du kan göra ditt eget, helt giftfria myggmedel på tidningen Hälsas hemsida. Det låter betydligt vänligare mot både människa och djur - men en förhoppning då om att myggorna INTE gillar doften. Så här gör du ditt eget myggmedel:

100 ml kokt vatten eller 80 ml kokt vatten och 20 ml äppelcidervinäger
eterisk olja av:
40 droppar citroneukalyptus
6 droppar geranium
4 droppar lavendel
2 droppar basilika
6 droppar tea tree
4 droppar cederträ atlas
1. Blanda allt i en ren sprayflaska.
2. Har du inte en del av oljorna, byt citroneukalyptus mot citronella eller citrongräs och de andra mot timjan eller pepparmynta.
3. Spraya kläder och hår samt okänsliga delar av huden, men akta slemhinnor, blunda och låt bli att andas in när du sprejar på dig.
4. Upprepa behandlingen cirka en gång i halvtimmen/timmen om du är ute bland mycket mygg.

2 kommentarer:

  1. Hej!
    Vill bara påpeka att PMD är just det du talar om att du vill blanda ihop dvs olja från citroneucalyptus. Det är det kemiska namnet för extrakt av Eukalyptus citriodora olja.
    Vår produkt MyggA Natural innehåller dessutom extrakt av växtoljor från bl a lavendel, geranium och rosor.
    Hälsningar
    Karin Murén

    SvaraRadera
  2. Karin - Tack för din information! Jag letade lite på nätet efter mer information om detta, men hittade inget. Om du har någon bra sida att rekommendera, så är jag tacksam. Allt gott!

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...