onsdag 15 juni 2011

MATREVOLUTION PÅ GÅNG I SVERIGE?

Sverige är det land i världen där vi har lyckats stoppa  och till och med vända den pågående fetmaepedemin. Sverige är också det land där vi i störts utsträckning vågar gå emot de rådande kostråden som innebär lite fett och mycket kolhydrater för att istället göra precis tvärt om - mycket fett och lite/inga kolhydrater. Kan det vara det som är anledningen?

Jag lyssnar på Andreas Eenfeldt när han läser sin bok Matrevolutionen. Mycket, mycket intressant, måste jag säga. Visst, jag är redan en varm förespråkare av LCHF kosten, vars fördelar Eenfeldt skriver om. Det blev ett naturligt val för mig då jag på grund av veteallergi uteslöt vetemjöl ur kosten för ett drygt år sedan. Jag känner av de positiva hälsoeffekterna på flera områden, som jag har skrivit om tidigare.

Intressant att få höra är att vi i Sverige faktiskt är det enda land som både har stoppat och till och med lyckats vända på den ökande fetmaepedemin. I Sverige är det också störst antal människor som äter LCHF kost - det vill säga helt utesluter eller äter kolhydrater i liten mängd och som istället ser till att få energi och mättnad av fett.
Vi är alltså världsledande  på det området. Och vi börjar se resultat.
Resten av världen har börjat vakna upp och inse att den förespråkade dieten bestående av kolhydrater och med minsta möjliga fettinnehåll (men gärna socker och konstgjorda sötningsmedel) inte har gjort oss vare sig smalare eller friskare - tvärt om.

Enkelt formulerat kan man säga att vi är inte gjorda för att äta vare sig spannmål eller sockerprodukter. Vi är skapta att äta kött, smör/grädde och grönsaker. Våra kroppar vet inte hur de ska hantera det som för dem kan anses som "nymodigheter" i form av processad och icke naturlig mat. Vi har dessutom blivit "lurade" av ett antal forskare och studier som har velat påvisa att det är fett som är farligt för oss och att vi ska akta oss för kolesterolet. Många tveksamma studier ligger bakom det resultatet och Eenfeldt tar i sin bok upp hur man idag ser på dessa studier. De börjar ifrågasättas, kan man milt uttrycka det.

Men, det tar tid att ändra på gamla vanor och byta riktlinjer som gäller hela nationer.
Om du har något av följande problem:

 • övervikt
 • diabetes
 • hjärtproblem
 • reumatism/ledproblem
så råder jag dig att lägga om din kost till LCHF för ett par veckor för att se vilket resultat du får. Troligtvis kommer du att känna av de positiva effekterna ganska snart. Och då är det ju onödigt att vänta på råd och riktlinjer från staten, livsmedelsverket, dietester och andra experter. Lär dig att lyssna på din kropp. Den vet bäst.

Läs mer om LCHF:

3 kommentarer:

 1. Jag äter också LCHF sedan ett par månader tillbaka och trivs! Men en sak jag funderat på är om detta är hållbar kost i ett globalt perspektiv? Jag menar, vad händer med alla spannmålsproducenter om världsbefolkningen till stora delar går över till LCHF? Vad händer med alla de som försörjer sig på risodling? Och en släkting påpekade att det går åt många ggr mer energi att producera kött jmf med spannmål. Han menade att jag borde ha samvetsbetänkligheter mot att äta en kost som bara en liten del av världbefolkningen kan unna sig. Hur ser du på detta?

  SvaraRadera
 2. Makena - Jag är tyvärr inte tillräckligt insatt för att kunna uttala mig om det globala perspektivet. Jag har hört förespråkare som menar att det är kostsamt för naturen om vi äter mer kött och mindre spannmål. Men jag har också hört andra som resonerar att om vi istället för att odla spannmål kan låta djur beta där, så kan vi istället föda upp djur utan att det påverkar klimatet mer än om vi odlade spannmål.
  Om vi alla tänkte på jorden som en gemensam resurs att vara rädda om och hade en vilja att dela på allt (som säkerligen räcker till alla), så vore det så mycket enklare. Tyvärr är inte alla av samma inställning utan ser mer ur eget perspektiv och till egen vinning...

  SvaraRadera
 3. naturalnordic.com/diet21 juni 2011 08:37

  Det er bra at dere svensker leder LCHF-trenden og dere har tur at dere har Eenfeldt, Dahlqvist, Litsfelt og Skaldeman.I Norge har vi Fedon Lindberg, Sofie Hexeberg,Dag viljen Polysynski og legene Espen Rostrup og Thomas Geisner.Det pågår en paralell revolusjon i Norge. Nesten ikke en dag uten en kostdebatt om lite eller mye kolhydrater. Sammen kunne vi vært sterkere med sammerbeid og vi i Lavkarbo/LCHF bevegelsenen kunne reddet ennå flere folk fra diabetes og en for tidlig død.Hva tenker MedelSvensson om dette? er han/hun ikke så interessert kanskje? de fleste Nordmenn forstår både Svensk og Dansk. Hva med dere? er det en språkbarriere? Hilsen Bjørn fra bloggen naturalnordic.com/diet

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...