måndag 27 juni 2011

KÄNSLOMÄSSIG & MENTAL DETOX

Detox är inne och många är de kurer som rekommenderas för att rensa kroppen på gifter och slaggprodukter. Faktum är att det går precis lika bra och är minst lika hälsosamt att göra en känslomässig- och emotionell detox. Passa på under sommaren och möt hösten som en ny, stark och energifull människa.

Att detoxa är populärt. Jag är själv en varm förespråkare av detox och har gjort det ett antal gånger. Då talar jag om detox som i utrensning av kroppen genom att äta nyttig och renande mat i ett antal dagar/veckor.
Genom vårt sätt att leva, eller närmare bestämt att äta, belastar vi kroppen med födoämnen som får oss att må mer eller mindre bra. Självklart beror det på hur vår kosthållning ser ut, men de flesta av oss, även de som anser sig äta hälsosamt, mår bra av att rensa ut gifter och slaggprodukter ur kroppen.

Faktum är att det fungerar på motsvarande sätt när det handlar om vår mentala hälsa.
Vi matar oss med tankar av allehanda slag, både stärkande och goda, men också tankar som sänker och försvagar. Likaså omger vi oss med människor som ger oss energi och glädje och ibland även de som tar en massa energi och får oss att känna oss trötta och orkeslösa.
Situationer vi befinner oss i eller förväntas hamna i påverkar också hur vi mår mentalt.

Allt kan vi inte påverka när det gäller vår mentala och känslomässiga omgivning - men min erfarenhet är ändå att det oftast är mer än vad vi själva tror.

Passa på nu under sommaren att ge dig själv en KÄNSLOMÄSSIG & MENTAL DETOX. Nedan följer några förslag på områden där du kan anpassa din sommar och semester för att rensa ut och på så sätt ge plats för ny härlig energi på det känslomässiga och mentala planet. Skriv ner dina tankar för att få din situation och därmed dina behov tydligare för dig:

 • Vad är det som stressar dig i vardagen? Har du en massa "måsten" som du själv lägger på dig och som du kan minska ner på under sommar/semester? Skriv ner allt du kan komma på och bestäm dig för vilka du helt kan utesluta under en period alternativt minska ner på.
 • Hur ser dina tankar ut om dig själv och din prestation? Tänker du ofta nedsättande tankar om dig själv? Skriv ner alla nedsättande, saboterande tankar som du vet med dig att du brukar tänka. Hitta sedan på ny och bättre tankar att ersätta dem med. Det ska vara tankar som peppar och stärker dig.
 • Har du personer i din omgivning som stjäl din energi? Personer som får dig att känna dig helt slut och överkörd efter en stunds umgänge? Kanske finns det sådana personer på din arbetsplats, och då slipper du dem under några veckors ledighet. Eller är det kanske så att det finns i din privata närhet? Fundera på vad du kan göra för att helt utesluta eller åtminstone minska deras negativa påverkan på dig. Skriv ner alla förslag du kan komma på och bestäm dig för att prova några av dem i sommar.
 • Är du en känslomässig person? Det är många gånger bra och hälsosamt att ha nära till sina känslor. Men, om det blir för mycket av den varan kan det också bli jobbigt för dig. Om du upplever att dina känslor tar överhanden och att det i sin tur tar mycket energi från dig, så skriv ner i vilka situationer du känner att känslorna tar överhand. Hur får det dig att känna dig? Varför? Kan du tänka annorlunda i dessa situationer så att inte känslorna tar överhand helt?
En sida av den känslomässiga - och emotionella detoxen är att försöka utesluta sådant som får dig att må dåligt, känna stress, bli ledsen etc. Den andra sidan är att ladda upp med sådant som GER ENERGI. Skriv ner alla förslag du kan komma på där du kan finna:
 • Glädje
 • Harmoni
 • Lust
 • Energi
 • Lugn
 • Styrka
 • Något/några andra sinnestillstånd du vill uppnå

 Precis som i en vanlig detox ska du nu se till att rensa bort det som inte är bra för dig - den första skrivuppgiften och fylla på med sådant som ger dig ny härlig energi - den andra skrivuppgiften.

Ge dig själv några sommarveckor med denna detox och resultatet kommer att förvåna dig. Du bestämmer själv hur länge du vill hålla på. Du kommer att känna av det positiva resultatet redan första dagen. Detoxen är helt ofarlig och kan lätt bli beroendeframkallande, vilket inte är något problem. Den kan utan risk bli en livsstil du kan följa resten av ditt liv.

Lev väl.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...