onsdag 29 juni 2011

HUR MÅR DU? - GÖR EN EGOLOGISK AVSTÄMNING

Nedan följer några frågor som är lämpliga att ställa sig själv lite då och då. En sorts avstämning av hur läget ser ut och vad du behöver/kan göra för att må ännu bättre. En hjälp till att ha ett EGOlogiskt förhållningssätt helt enkelt.

Det första du ska se till att göra är att avsätta en liten stund då du i lugn och ro, utan att bli störd av andra eller känna att du har svårt själv att fokusera, kan fundera på frågorna och DINA svar. Ha gärna papper och penna till hands så att du kan skriva ner dina svar. Det brukar ge djupare insikter.
Det här är vad du ska fråga dig:

 1. Hur mår jag just nu? Använd dig gärna av en skala som likt en termometer går från - 10 och upp till +10 (minus motsvarar negativt mående/känslor, medan plus motsvarar positivt). Var på skalan ligger du nu?
 2. Om du ligger på plusskalan och känner dig nöjd får du fundera på vad det är som gör att du mår bra och helt enkelt se till att fortsätta med det. Om du däremot ligger på minusskalan så får du fråga dig vad som skulle kunna få dig att må bättre? Vad är det du saknar? Vad behöver du för att må bättre?
 3. Hur är din energinivå just nu? Använd dig av samma skala som ovan. Låg energinivå kan vara bra om det känns bra för dig. Det kan innebära att du känner dig lugn och harmonisk. Likaså kan hög energinivå vara något du upplever som positivt då det kan innebära en känsla av energi och kraft. MEN, låg energinivå kan du också uppleva som nedstämdhet, apati och håglöshet och hög energi nivå kan upplevas som stress.
  Det är bara du som själv kan bedöma vad din energinivå är "värd" på skalan och vad den innebär för dig.
 4. Nästa läge är att fundera på om du är nöjd med den energinivå och vad den står för. Om så är fallet är det bra. Bara att gratulera. Du gör rätt saker och ska fortsätta med det. Om du däremot känner att energin är för hög eller låg, så ska du fundera på vad det är du behöver göra för att korrigera nivån.
  Några exempel:
  Om din energinivå är för låg och du vill öka den kanske du kan: umgås med människor som ger dig positiv energi, göra något du tycker om, röra på dig, gå ut i naturen för att nämna några exempel. Fråga dig själv vad du skulle må bra av för att höja nivån.
  Om din energinivå är för hög och du upplever stress kanske du ska: gå och lägga dig tidigt några kvällar, gå en promenad, göra avslappningsövningar, träna yoga, gå ut i skogen, göra andningsövningar eller något annat som du vet att du brukar må bra och känna dig lugn av.
 5. Sist men inte minst ska du planera in några av dessa saker i den kalender den närmaste veckan så att du ser till att de verkligen blir av. Försök att boka in minst en av aktiviteterna redan samma dag.
Var rädd om dig! Genom ett ha ett EGOlgosiskt förhållningssätt tar du hand om och värdesätter dig själv - den bästa investeringen av alla.

4 kommentarer:

 1. I dag träffade du mitt i prick och sånt som jag går omkring och fnular på.
  Nu ska tankarna växa till sig lite till och sen gör jag slag i saken:

  Fram med kalendern!

  Varm fighterkram!

  SvaraRadera
 2. Fighter - jag hoppas att du får mycket hjälp och inspiration av övningen. När man har gjort den ett par gånger, och då gärna skrivit ner sina tankar, är det lättare att göra den framöver. Då kanske du bara behöver tänka dig igenom den för att hitta det du behöver göra för att må bra.
  Ta hand om dig. Kram från Ulrika

  SvaraRadera
 3. Jag älskar ordet egologisk, jag har länkat till dig på min blogg hoppas det är ok!!

  Kram Lotta

  SvaraRadera
 4. En Vacker Vardag - det får du så gärna göra, länka alltså :-)! Roligt att du tycker om uttrycket EGOlogisk. Jag tycker om namnet på din blogg! Kram från Ulrika

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...