fredag 20 maj 2011

INSTINKTER

Vår instinkter har vi med oss för att säkra vår överlevnad. Även om vi idag lever under helt andra förhållanden än vi gjorde för flera tusen år sedan, så ger sig dessa instinkter tillkänna lite nu och då.

Jag var ute och sprang i går i vårt härliga motionsspår i skogen. Jag har sprungit ungefär halva sträckan när jag får syn på något som rör sig en bit fram mitt i motionsspåret. Ett par steg närmare ser jag att det är en en orm och min gärna registrerar ganska snart att det är en kopparorm (ödla), som jag vet är helt ofarlig. Ändå känner jag att mitt vänstra knä snabbt viker sig för att göra så att min kropp snabbt kan svänga av åt höger för att undvika faran. Hela kroppen reagerar instinktivt fastän jag redan med min hjärna har hunnit konstatera att det inte är någon fara.

Jag tycker att det är så fascinerande att hur medvetna och införstådda vi än är med mycket i vår tillvaro, så har vi våra överlevnadsinstinkter kvar. Instinkterna är nedärvda och de finns alltså hos oss för att säkra vår överlevnad. Nu ser våra förutsättningar idag inte ut på samma sätt som de gjorde för många tusen år sedan, men vi reagerar på samma sätt nu som då. Instinkten att fly (eller fäkta) beror på att vi utsätts för något sorts stimuli som vi reagerar på. Det kan vara som i mitt fall en orm (ödla), det kan vara höjder, kanske spindlar eller kanske eld. Vi reagera på lite olika saker och en kemisk reaktion startar i kroppen vilken snabbt får nerver och muskler att reagera.

För de allra flesta av oss ställer inte dessa instinkter till några problem. Men för en del kan de leda till fobier och sociala problem. Om du är så rädd för spindlar så att du inte kan gå in i ett nytt rum utan att ha "säkrat" rummet från spindlar till exempel, så blir det ett stort handikapp. Det finns mycket bra hjälp att få om du lider av fobier. KBT (Kognitiv Beteendeterapi) har visat sig ge goda resultat på den här typen av problematik.
Dina grundinstinkter kan du inte träna bort, men du kan träna på att låta dem få ta så stora proportioner att de påverkar ditt liv.

1 kommentar:

  1. Bra! Kul med nån som förstår vad det handlar om!

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...