tisdag 1 mars 2011

NYA VANOR

Det finns ett antal teorier på hur lång tid det tar för oss att byta en vana - företrädesvis en dålig vana mot en god. Nu har nyligen en undersökning avslutats i Storbritannien som visar hur det verkligen ligger till. Man lät 96 personer börja med en ny och god vana. Det kunde exempelvis handla om att motionera 15 minuter om dagen eller att äta en frukt varje dag. Studien visade att det i genomsnitt tar 66 dagar för en ny och god vana att bli en fungerande rutin i vardagen. Det visade sig också att det inte hade någon större betydelse om deltagarna slarvade någon gång ibland, eller glömde bort sig. Det viktiga var att man fortsatte att utöva den nya vanan.

Bra att veta alltså om du tänker dig att du vill lägga till något nytt och positivt i ditt liv.

  • Räkna med att det tar cirka 9 - 10 veckor
  • Tappa inte sugen för att du missar eller glömmer bort någon gång, utan fortsätt bara nästa tillfälle.

2 kommentarer:

  1. enligt Munken så tar det ju 21 dagar, tycker det låter lite lite. Jag skall testa bara jag kommer på den ultimata förändringen. Tack för en innehållsrik blogg :-)

    SvaraRadera
  2. Ann Granlund - att det ska ta just 21 dagar är en sådan där "gammal sanning" som man har använt sig av i ånga olika sammanhang. Kanske är det så att det ligger något i det. Men det finns också andra teorier som menar att det tar betydligt längre tid än så, upp mot 8 - 9 månader.
    Jag kan tro att 66 dagar i snitt är en ganska rimlig tidsberäkning. Du får prova om det stämmer på dig när du har hittat din ultimata förändring ;-)!

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...