måndag 7 februari 2011

DRIVKRAFTER


- Vad är det egentligen som driver och motivera dig i ditt jobb, Ulrika? frågade en coachingkunda för några dagar sedan.
- Jaaaaaa, svarade jag lite svävande för att ge mig tid att fundera.
Jag har alltid varit intresserad av människor och hur vi fungerar. Ända sedan jag var barn har jag intresserat mig för hur andra tänker. Jag tror att intresset började i och med att jag läste väldigt mycket böcker som barn.  Eller så var det mitt intresse för att förstå andra människor som gjorde att jag läste mycket böcker? Hönan eller ägget?
När jag läste min första psykologikurs på högskolan i Örebro, så sa min psykologilärare efter det att vi haft en diskussion i grupp:
- Ulrika, du har ett väldigt eklektist synsätt.
Ärligt talat hade jag inte en aning om vad "eklektiskt" betydde, så jag hummade något och nickade lite. Cyklade sen hem och slog upp det i ordlistan. Eklektisk betyder enkelt uttryckt att man har förmågan att se saker ur olika perspektiv och att förena idéer från olika håll. Så det fick jag nog hålla med om att det stämde.
Jag tycker om att se det olika och helheten och ändå det individuella. Låter det krångligt?

Sedan barnsben har jag också drivits otroligt mycket av min nyfikenhet. Jag har alltid fascinerats över allt som finns att lära. Det tar liksom aldrig slut. Jag är nyfiken på det mesta, men speciellt på andra människor. Inte så att jag vill veta en massa snaskiga hemligheter, utan mer förstå hur de tänker och känner.
Vi är alla så olika, men ändå i slutändan så vill och behöver vi samma saker i livet. Vi tar bara olika vägar att för att komma dit ibland.

Så mitt svar till min coachingkund Sten blev helt enkelt.
- Det är nyfikenheten på hur människan, i det här fallet du, tänker och känner. Jag är nyfiken på att få veta vad som motiverar och stärker dig, vad som får dig att må bra eller mindre bra. Jag är nyfiken på hur du hanterar olika situationer, hur du rättfärdigar ditt beteende eller dina tankar.


 • Vilka är din största drivkraft i livet?

4 kommentarer:

 1. Jag håller med om att nyfikenheten är en underskattad egenskap. Jag har alldeles nyligen själv bloggat om just det, fast ur perspektivet ledaraskap. Så kanske jag också har ett "eklektist" synsätt... :-)

  Men nyfikenheten är stor.

  Tyvärr måste jag också lägga till att bekräftelse brukar vara en stark drivkraft. Men jag måste poängtera att så länge den inte förväntas komma från samma ställe där du/jag/alla har gett något, är den en positiv kraft.

  Vad vill du veta om mig? ;-)

  SvaraRadera
 2. Nordinspire Communication AB - jag är alldeles övertygad om att du är en "eklektiker" ;-). Visst är det så att bekräftelse är en stor drivkraft. Om vi bara styrs av det behovet, så är vi ute på hal is. Det är sällan hållbart i längden. Vi måste hela tiden höja ribban och sträva mot nya fantastiska och till slut ouppnåeliga mål. Behov av bekräftelse har vi alla, men det är när vi låter det behovet komma före allt annat som det riskerar att gå över styr.
  Om dig kära Lena är det mycket jag vill veta. Du är verkligen en person som väcker nyfikenhet. Men jag hoppas att jag snart får möjlighet att stilla den ;-). Kram på dig

  SvaraRadera
 3. Oj.. min drivkraft är nog tråkigt nog att det ska hända saker... jag blir uttråkad fort vare sig det är ett jobb eller människor - där det inte sker en process av att saker och ting händer vare sig det är utveckling eller utmaningar..... kan det ens vara en drivkraft???? *funderar* Men det är i alla fall den största kicken för mig - när det händer saker.. och snabbt :)))

  SvaraRadera
 4. När jag läste din text så kändes det som det var en tex som jag själv hade skrivit! ;)

  Spännande!

  Jag håller med dig i det du skirver och är en oerhört nyfiken person med ett stort intresse för människor, relationer och personlig utveckling!

  Ann@ ღ

  http://thespectacularlife.wordpress.com/
  Följ min blogg med bloglovin

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...