tisdag 26 oktober 2010

MATPYRAMIDEN ÄR PASSÉ


Skulle hjälpa till med undervisningen i dag en stund på skolan där jag arbetar. Ämnet var kost och hälsa och det vi skulle jobba med var matpyramiden. Jag insåg då att man fortfarande använder sig av matpyramiden som förespråkar att det mesta av vår kost kommer ifrån (snabba) kolhydrater. Matpyramiden måste härstamma från den tidsepoken då socialstyrelsen rekommenderade 6 - 8 brödskivor om dagen. Det är det väl ändå ingen som tror är nyttigt idag?!
Det är synd att det går så långsamt för socialstyrelsen och övriga ansvariga för vad som "gäller" när det handlar om vår kost. Att socker var farligt har man dock förstått, men även det tog tid. Men att vetemjöl och stärkelse (ris/potatis) har i princip samma effekt på kroppen, det har de inte snappat upp ännu. 
Tyvärr är det så, visar många studier, att det är alltför stort intag av spannmål, främst vete, socker och även mjölkprodukter (utom smör och grädde) som är orsaken till många av våra välfärdssjukdomar och inte minst fetman.
Men vi är ett smörgås- och fikaälskande folk här i Sverige. Många har verkligen inte en aning om vad de ska äta om det inte får äta bullar eller mackor. 

Om du vill se hur mycket du påverkas av att äta vetemjöl och socker, så råder jag dig att utesluta dessa produkter ur din kost i 14 dagar. Det du troligtvis först kommer att märka är att du blir betydligt piggare och att diffusa problem som ledvärk, ont i kroppen och sömnsvårigheter kommer att minska radikalt eller till och med försvinna.

3 kommentarer:

 1. Jag har börjat tänka på att dra ner på snabba kolhydrater på sistone, men tycker det är jättesvårt att veta vad jag ska äta istället! Visst, inget godis osv fattar man ju, men vad ska man äta istället för pasta, ris och potatis? Hur ska en bra mack-fri frukost eller mellanmål se ut? Skulle vara jättebra om du gjorde ett inlägg eller iallafall svarade här med lite nyttigare alternativ som inte är jättekrångliga!

  Vill även gratulera till en jättebra och fin blogg! :)

  SvaraRadera
 2. Jadu, den där pyramiden har jag faktiskt själv aldrig sett. Kanske när jag själv gick i skolan, på lågstadiet, men det kommer jag inte ihåg. Jag själv undervisar lite i hemkunskap och sånt, men den där är borta! Tack och lov. Ja, vad ska man äta istället? Vi är ju faktiskt ett land med smörgås som basmaträtt :) Kokt ägg, omelett, mörkt bröd om man måste äta smörgås, gärna skinka (men utan smörgåsen), man kan ju äta lite bär till sin yoghurt istället för flingor och musli...istället för pasta och ris kan man äta grönsaker på olika sätt. Lite wok, bönor är ju bra (det finns så många olika sorter) som mättar bra.

  SvaraRadera
 3. Plutt - vi är så insnöade på att äta något "till" maten såsom ris, pasta eller potatis. Egentligen behövs det inte. Fyll på med mer grönsaker istället. Själv gillar jag att servera kokt broccoli eller blomkål till. Gott är också att steka vitkål med lök.
  Om du googlar och letar efter LCHF (Low Carb High Fat) recept, så kommer du att hitta massor av förslag på sådant som du kan äta.
  Tack för dina fina ord.Du gör mig glad :-). Kram

  Trillingnöten - visst är det så att vi är helt "smörgåsberoende" här. Jag växte upp med socialstyrelsens råd - 6 - 8 brödskivor om dagen. Det är ju INTE så bra, har man förstått idag. Ändå har vi så svårt att hitta alternativ. Grovt bröd är ju, som du säger, mycket bättre. Likaså ägg i alla former, fet yoghurt/fil likaså. Jag äter även havregrynsgröt eller gröt på quinoa. Tack för dina tips!

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...