torsdag 21 oktober 2010

HEM OCH SJÄLVKÄNSLA


Jag läser om en psykolog som konstaterar att:

" Ju lägre självkänsla man har, desto viktigare är det med ett snyggt hem."

Spännande tanke!
Jag tror att det ligger mycket i det.
I USA går trenden åt att kvinnor hellre letar efter den perfekta lägenheten än efter den perfekta mannen ;-).
Vårt boende blir allt viktigare för oss, viktigare än relationer och jobb.
Vårt hem är vår borg och kanske även vår självkänsla.
Har jag kliniskt rent, undandplockat och det senaste i design och möbelväg så är jag lyckad. Lycklig är en annan fråga...

Jag då, som visserligen (enligt mig) bor i ett fint hus och med helt ok inredning, men mer personligt än modernt. En mix av nytt och gammalt, ärvt och inköpt - men allt är älskat. Det ligger små travar här och små högar där. Disken är undanplockad, för det mesta ;-).
Jag kan inte känna att jag har någon längtan efter att ha ett hem som liknar det på bilden. Jag trivs rätt bra som jag har det. Kanske beror det på att min självkänsla är i grunden god.
Det är inte mitt hem som är min borg, det är jag själv.

Att sedan ta hjälp av "Rensa i röran Utmaningen" för att få undanröjt och rensat är kanske snarare ett tecken på jag vill lämna mer utrymme för mig själv att må bra än att visa upp ett "perfekt" hem.

Hur tänker du?

4 kommentarer:

 1. Jag tänker att det är nog så mycket sanning i det du skriver. Det är ju helt klart att det kan vara roligt med inredning, men idag, man kan bara se på alla inredningsbloggar på nätet, så är det som ett måste med ett "perfekt" hem. Nej, mitt hem är inte perfekt, vad nu det är...det är en salig blandning av det jag älskar och vill ha runt mig...mitt hem måste leva, måste vara lite oordnat för att jag ska trivas...sen gör det inget att man rensar ibland och får en viss ordning. Det kan man också njuta av, men det viktiga är, som du skriver att inte hemmet är borgen utan det är jag själv, som är tryggheten, som har självkänslan och som vågar visa upp ett levande hem.

  SvaraRadera
 2. Anna - Jag håller med dig. Det viktigaste är att man trivs och känner sig bekväm. Om det sedan följer senaste trenderna eller inte, det är inte det viktigaste.

  SvaraRadera
 3. Tack! Den meningen gillar jag! Som lever i ett hem där fem personers liv pågår samtidigt, med allt vad det innebär av skolväskor, läxpapper, travar med rena strumpor och tröjor som ska märkas...

  SvaraRadera
 4. Tyvärr mäste jag erkänna att både jag och sambon ofta pratar om vad vi vill förbättra hemma, och som vi aldrig hinner med, så då lever man ju ständigt i ett mini-missnöje med sånt som en aldrig hinner fixa istället för att njuta av hur det är istället.För min sambo som är grafiker/illustratör verkar det extra viktigt att estetiken får segra över det praktiska eller bekväma.
  Dock känner vi oss smått trångbodda i vår 2:a nu när vi har bebis och allt, samt att vi hyr av ett hyresbolag där tapeterna bara får bytas ut var 15:e år eller nåt så vi känner oss lätt bundna vad gäller möjligheterna att göra om hemma.

  Men men! Den 1:a april flyttar vi till en 4:a där alla tapeter ligger i tiden att bytas ut, samt skåpluckor och en del golv. Då hoppas jag vi kan få börja om från scratch och få det precis så fint som vi önskar det :)

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...