måndag 23 augusti 2010

VÅR TIDS STÖRSTA HINDER FÖR VÅRT VÄLMÅENDE

Ja, nu kanske jag sticker ut hakan något, för det finns naturligtvis många orsaker till att så många idag inte mår bra. Men jag är övertygad att en mycket stor anledning till att många känner sig vilsna och mår allt sämre är att de inte förmår att FOKUSERA.
 Idag har många av oss väldigt många möjligheter. Vi har valmöjligheter inom massor av områden. Vi kan önska, drömma, längta och planera sådant som på ett eller annat sätt är möjligt för oss.
"The sky is the limit!"
"Bli vad du vill!"
Det är ju fantastiskt att vi har så många valmöjligheter och att vi därmed till mycket stor del kan skapa våra egna liv.
Men är det lätt?
Gör vi det vi vill?
Vet vi vad vi vill!
Jag skulle vilja påstå att istället för att glädjas över och utnyttja alla möjligheter som finns så skapar de istället oro och ångest hos alltför många.
Många av de människor jag träffar i mitt yrke som coach uttrycker en undran och förvåning över att de mår så dåligt trots att de egentligen har det så bra.
Varför är det så?

Jo, mina vänner, därför att vi inte förmår att fokusera på det i livet som är verkligt viktigt för oss. Vi ser en massa möjligheter, men känner stress för att vi inte klarar av att satsa på några bestämda mål. Vi kanske drömmer om en långsemester, funderar på att byta karriär, längtar efter att skriva den där boken, hoppas finna tiden till våra barn eller vad det nu kan handla om. Vi har idéer och önskningar, men det stannar vid det. Det händer inte så mycket mer.
Vi förmår inte fokusera.

Sanna Ehdin säger:
"Det främsta hindret i vår tid är splittrad, ofokuserad energi, så bästa "medicinen" är att centrera sig och fokusera…".

Där tror jag att vi har svaret till många av våra existentiella funderingar. Vi måste ta oss tid att lära känna oss själva på riktigt. Fråga oss vad vi verkligen vill. Och lyssna på svaret.

Jag kommer att skriva mer framöver om en av möjligheterna till att lära sig att fokusera.
Det stavas  P A S S I O N S C O A C H I N G.

6 kommentarer:

 1. Visst kan det vara så att det är svårt att fokusera men jag kan också uppleva att de människor som verkligen fokuserar gör det på vad de INTE har och inte på VAD de har. Jag BORDE göra xxx men att jag redan HAR gjor minst lika mycket är inte samma sak.

  Samhällets möjligheter går fortare och fortare, mobilen i fickan, kan ringa vänner direkt och stämma träff. Internet i mobilen, kolla mailen när jag ändå står i kön i affären. Bilar, måste koncentrera mig på körningen och inte på allt annat, eller så koncentrerar jag mig på just allt annat, hur kör jag då.

  Jag tror, precis som du, att vi måste fokusera mer. Blir vi medvetna om problemet är det lättare att göra något åt det. Tack för uppvaknandet =)

  SvaraRadera
 2. Passionscoaching låter som något som jag är intresserad av. Verkligen. Ser fram emot att läsa mer om det. Och TACK för tankeväckande inlägg!

  SvaraRadera
 3. Jag tror att du är inne på helt rätt spår där. Jag känner igen det mycket hos mig själv. Förr var man kanske fast utan en massa valmöjligheter. Idag kan man göra nästan vad man vill men med alla möjligheter tar det enormt lång tid att komma fram till vem man är och vad man vill. Inte ens när man vet det är det lätt att, som du skriver, fokusera.

  SvaraRadera
 4. Mitt problem är att jag aldrig har haft möjlighet att förvärvsarbeta med det jag verkligen brinner för, förutom i små små portioner. Och jag har verkligen försökt, men aldrig fått något arbete. Kultursektorn är svår att slå sig in i. Det blir på fritiden som jag ägnar mig åt det jag verkligen vill göra och den är ju begränsad tidsmässigt, allrahelst när man har barn. Det är möjligt att jag skulle nå längre och kunna leva på något av alla mina intressen om jag bara fokuseradede på en enda sak, men samtidgt är jag en person som vill ha variation i mitt liv. En svår ekvation att få ihop!

  SvaraRadera
 5. FIA - eller hur :-)!!!

  Kicki - det har du alldeles rätt i. Det gäller så klart att fokusera på sådant som gör oss gott och som vi mår bra av. Det som VERKLIGEN betyder något för oss. Det är det vi måste känna.

  Yogamamma - det är något för ALLA ;-). Det kommer mera!

  Smilla - precis. Vad är det jag vill, egentligen...

  Martin - för alla kanske inte möjligheten finns att göra det man brinner för till 100%. Leva på det. Ha det som yrke. Jag tror inte heller att det är nödvändigt för att vårt fokus och vår passion ska få oss att må bra. Det gäller att hitta vägar att få uppleva det i så stor utsträckning som det är möjligt här och nu. Vem vet hur det ser ut i framtiden ;-)?

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...