lördag 14 augusti 2010

FÄRGERNAS BETYDELSE

Jag har alltid haft en förkärlek för färg i tillvaron; på mig (kläderna), runt mig (inredning) och i mig (maten).
I dag hittade jag en nyhet på ICA, åtminstone är det en nyhet för mig. Det var i frydisken jag hittade ICA´s


Gojibär, Havtorn, Blåbär och Björnbär. Åh vilken härlig blandning! Som ni säkert vet är dessa bär riktiga små vitaminbomber och naturligtvis gläder jag mig åt det, men ännu gladare blir jag över att de är så fina, så vackra och färgglada. Det kommer att bli en fröjd att blanda i yoghurten eller morgon smoothien.

Dessa härlig bär fick mig också att börja fundera på färgernas betydelse för min del. För som jag nämnde så är det viktigt för mig. Jag har en bakgrund inom konst- och designområdet. Bland annat har jag studerat på Västerås Konstskola för X antal år sedan. Det var en jobbig period i mitt liv. Jag ville gå den utbildningen för att lära mig att måla. Jag trodde inte att jag redan kunde det. Ni som har erfarenhet av konstnärliga utbildningar vet att där handlar det mycket om att få och ta emot kritik. Det är så klart en viktig del i att kunna lära nytt och utvecklas, men kritiken är ofta väldigt "opedagogisk" om jag försöker att uttrycka mig fint. Det handlar kort sagt till 100 % att hitta fel. Mina studier på konstkolan blev en kamp för överlevnad då jag aldrig tyckte att jag passade in, varken konstnärsmässigt eller som person. Jag har dock en hel del roliga minnen från den tiden också - inte minst tack vara vännen Lollo.
Men hela vinsten för min del var sista dagen där huvudläraren Ove Hjälmgården kom fram till mig, klappade mig på axeln och sa, lite mumlande och hummande, men ändå:
-Ulrika, du har ett förbannat bra sinne för färg och form. Förbannat bra.
Gott nog för mig.

Färger är fortfarande viktigt för mig. Nu när jag inte (för tillfället) jobbar inom det konstnärliga uttrycker jag min passion för färger i min klädsel istället. Nedan ser du ett lite axplock ur min garderob


Själklart är inte alla plagg i glada färger och mönster - men mycket. Färgerna ger mig energi och glädje. Beroende på dagsform och känsla väljer jag kläder. Vissa dagar är det diskret, grått eller färglöst som gäller. Då vill jag ha en lugn dag. Andra dagar vaknar jag med känslan av energi redan på morgonen och väljer då något plagg som speglar det. Det kan också vara så att jag känner mig lite trött och hängig på morgonen, men känner att jag vill ha och behöver energi. Då kan jag lätt skaffa mig det genom att välja ett plagg med färg.

När det gäller maten så lagar jag ofta mat utifrån färger. Det måste vara en harmoni och balans. Färglöst går bort. Då lagar jag en färgglad sallad till.
Färgerna är energi. Varje färg har sin egen frekvens. De påverkar oss mer än vad vi förstår.
När det gäller mat från naturen så talar maten med hjälp av sina färger om att vi bör äta just den.

Har du funderat på hur du påverkas av och använder dig av färgerna i ditt liv?
Tar du tillvara på energin du kan få av färgerna runt omrking dig?

7 kommentarer:

 1. Ja visst har färg betydelse och att säga annat än att vi hade det trivsamt under Konstskoletiden vore en enorm underdrift! :o) Men nu är det dags för en härlig färgrik höst och tack för tipset om den nya frysvaran!!! Det blir till att skutta ner till ICA och shoppa!
  Kram Lollo

  SvaraRadera
 2. Färg = Liv!
  Jag tycker det är mer intressant att studera vilka färger jag INTE omger mig med eller väljer på mina kläder, och så fall varför.

  Om en färg dominerar funderar jag också på vad den färgen står för och varför jag behöver den så mycket just i detta läge.

  Våra chakran har olika färger och står för olika saker så att lära sig dem ger mycket kunskap om vad färgerna kan tillföra, vad man kan förstärka eller balansera med hjälp av färgerna.

  SvaraRadera
 3. Ulrika, intressant det du berättar om din estetiska bakgrund. Jag har också ett förflutet inom färg och form, men precis som du dödades mina ambitioner och min leklust av opedagogiska lärare. I vår skola hyllades det symboliska, annorlunda och extravaganta. Jag som ville lära mig måla så nära verkligheten som möjligt och valde människor och djur som motiv, blev kraftigt sågad. Trist. Undrar hur många kreativa själar som har kvävts av taffliga lärare.

  Härligt det du skriver om färger. De påverkar oss, liksom ljus, rymd och former. Det är spännande att leka med dessa verktyg.

  Härligt att du bejakar lusten och kraften i färgerna. Tack åter för ett intressant inlägg, du kloka vän.

  SvaraRadera
 4. Louise - min partner in crime ;-). Hoppas du gillar bären! Kram

  Fokus mot framtiden - spännadne! Har inte själv riktigt och djupare kunskap om färgerna, tyvärr.
  Favoritfärgen är grön, ju intensivare desto bättre. Gillar också turkos och mindre doser av rött och gult.
  Balanserar all färgintesivtet med grått, som har blivit en favoritbas de senaste åren. Jag är mycket sparsam med svart, möjligtvis på byxor. Vitt anävnder jag heller aldrig, möjligen i nyansen creme. Spännnade. Känner att ja vill lära mig mer.

  Ulrika - tyvärr har pedagoger alltför stor makt och alltför liten insikt om att de är så ibland. Visst är det så att vi påverkas mycket av det vi har runk omkring oss. Mer än vad vi själva förstår. Kram

  SvaraRadera
 5. Färger är verkligen spännande och roligt, speciellt de vi medvetet och omedvetet väljer till våra hem och kläder. När jag skrev uppsatser på universitetet för en herrans massa år sen, lärde jag mig en hel del om färgernas symbolik. Och med det i bakhuvudet är det extra intressant att iaktta vilka färger man väljer eller inte väljer spontant och fundera kring Varför. Jag ser även till att "använda" dem, vilket leder till att jag till exempel målar väggar i färger som jag vill ska ge en speciell känsla och alltid väljer kopp till mitt te antingen utifrån hur jag känner mig eller hur jag vill känna mig. :-)

  SvaraRadera
 6. Kan ju vara bra att lägga till att vi har muminmuggar i en massa olika färger. :-)

  SvaraRadera
 7. Jag vet att jag påverkas av färger och jag älskar färger. Bären ska jag leta upp på ICA.

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...