torsdag 8 juli 2010

BOKTIPS - "THE INFLAMMATION SYNDROM" av Jack Challem

Den här boken var en riktig wow-upplevelse för mig. Jag har alltid varit intresserad av mat och hälsa, men aldrig sett mig själv som en fanatiker. Min förkärlek för grönsaker, groddar och fullkornsprodukter har jag balanserat väl med kakor och choklad. Nu känner jag inte alls någon lust till mina forna favoriter på kaffebordet, inte efter att ha läst denna bok...

Jack Challem är författare och näringsexpert i Usa. Boken är skiven på engelska (lättläst enligt mig). I boken tar Challem upp alla våra vanligaste välfärdssjukdomar idag, såsom allergier, astma, reumatism, Ms, fetma m.fl. Alla dessa kan han koppla till att vi äter fel. Våra kroppar är inte gjorda för att hantera processad mat, transfetter, härdade fetter, socker, mjöl och mjölkprodukter. En del av oss tål dessa produkter hyfsat bra och märker kanske inte direkt några symtom - andra blir sjukare och sjukare. Blir vi sjuka får vi mediciner som lindrar våra besvär i bästa fall, men som inte tar tag i orsaken till promlemet. Alla ovannämda sjukdomar är olika typer av inflammatoriska tillstånd. Om vi dämpar smärtan av en inflammation så känner vi inte av den, men den finns kvar i kroppen och kan vandra runt till olika ställen och ställa till problem.

Challem förklarar också att alla dessa "cravings" som vi har ofta beror på att vi egentligen inte tål just den maten vi har sug efter. När vi äter mat som vi är överkänsliga mot producerar kroppen en stor del endorfiner då den tar hand om det "farliga" födoämnet. Det gillar vi och vill ha mer. Följdaktligen belastar vi kroppen mer och mer och oftare och oftare.

Är du som jag mycket intresserad av hälsa och välmående i form av födan du stoppar i dig, så är det här definitivt något du ska läsa. Jag tror däremot inte att det är något för dig som inte tidigare har med dig lite kunskaper i bagaget om mat, näringsämnen och kroppens funktioner. Du behöver definitivt inte vara någon expert på området, men däremot ha läst lite innan.

4 kommentarer:

 1. Mmm låter som en läsvärd bok! Lägger till i önskelistan direkt.

  SvaraRadera
 2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 3. Bondjantan - du har spännande läsning att se fram emot;-).

  kerstin hf - det är författaren till boken som menar att även MS har sitt ursprung i hur vi idag lever våra liv och inte minst vad vi får i oss och inte får i oss med maten. Alltså relaterat till hur det har varit tidigare. Jag är personligen inte tillräckligt insatt vare sig i alla dessa sjiukdomar som författaren besrkiver eller i näringslära i sin helhet för att själv kunna säga att det är på det sättet. Jag tror dock att VÄLDIGT mycket beror på vår kosthållning idag som har förändrats så mycket.
  Hoppas att det var en tillräcklig förklaring.

  SvaraRadera
 4. kerstin hf - tillägg: det är inte så enkelt så att det bara ligger på individnivå att man blir sjuk om man äter "fel", det kan ligga flera generationer tillbaka i tiden. Författaren ger dock exempel i boken på en person som ändrade sina kostvanor drastiskt och bara åt oprocessad mat såsom frukt och grönsaker,fisk,kycklingbröst och ris - uteslöt alla mjölkprodukter, gluten, frietard kost och jäst.
  Han lever nu sitt liv utan symptom.
  Men man ska alltid vara uppmärksam på när man läser böcker att det är författarens sanning som man läser. Din kan se annorlunda ut. Jag har dock funnit mycket som jag tycker är intressant med tanke på att både jag och mina barn har allergier.

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...