onsdag 26 maj 2010

KONSTEN ATT INTE JÄMFÖRA SIG MED ANDRA


Här kommer ett inlägg som även idag publiceras på min blogg "Fin Form -2010" för att visa på något av det som skrivs om där.
Har du en tendens att jämför dig med andra? Finns det alltid någon som är smalare, springer fortare, har snyggare frisyr, har ett mer välstädat hem eller är mer populär?
Då är det dags att tänka om. För det första så kommer du alltid att kunna hitta någon som är eller har det bättre än du. Tyvärr, men så är det. För det andra så är det både olycksamt och omöjligt att göra sådana jämförelser. För hur kan du göra dem rättvist? Du har aldrig alla bakgrundsfakta som gör att du kan göra rättvisa bedömningar och jämförelser. 

Om jag använder mig själv som exempel, så kan det se ut så här:
Jag jämför mig med andra kvinnor i bikini på badstranden och konstaterar ganska omgående att det definitivt finns de som är smalare, mer vältränade och mer solbrända. Det efter en snabb "scanning". Men, realistiskt sett ska jag jämför mig med alla kvinnor som: är 42 år gamla, har fött tre barn inom loppet av 3 ½ år, arbetar något mer än heltid, som ändå försöker njuta av livets goda och inte riktigt har den tiden som vare sig önskas eller behövs för träning.
Japp, det är dessa kvinnor jag behöver rada upp där på strandkanten för att jämföra mig med om det nu ska jämföras. Dessutom bör jag kolla så att vi har samma blodgrupp, samman typ av benstomme och samma fart på ämnesomsättningen. När alla dessa bitar stämmer, då kan jag jämföra mig med dem som står kvar där, men bara då. Och till vilken nytta?

Att jämföra sig med andra får dig sällan att må bra.
Den du ska jämföra dig med är så klart dig själv. Hur ser du ut nu? Hur såg du ut för fem år sedan? Hur ser du ut om fem år? Ännu hellre jämföra hur du mår och sedan sträva efter att må ännu bättre om ett år eller två.
Att göra små förändringar för att förbättra din situation är alltid den säkraste vägen till framgång.

Och vi vet ju alla att det inte går att jämföra äpplen och päron - eller hur?!

4 kommentarer:

 1. Aj. Bulls eye igen!
  Du är en mästare på att träffa mitt i prick.:)
  har just bloggat om självförtroende.
  Och även om jag vet att jag är både smart, trevlig, snygg etc etc...så jämför jag mig med andra och har känslan av att jag inte duger i deras ögon...fast egentligen är det ju i mina egna ögon jag inte duger...
  Alltså...självinsikt har jag, nu gäller det bara att göra något åt "problemet".:)

  SvaraRadera
 2. Blir så upprörd på mig själv att jag alltid jämför mig med andra o dessutom att "andra" alltid talar om hur bra dom är, hur mycket dom gör, hur bra deras företag går osv.
  Vet att det sitter i huvudet, i tanken,men vad gör jag åt det..

  SvaraRadera
 3. Mitt i prick Ulrika!

  Precis så är det! Till och med när man är nöjd med sig själv så är man där och hackar på sin självkänsla genom att jämföra sig med andra. Blir urförbannad på mig själv när jag gör så!

  Självförtroendet kan ju vara hyfsat gott ändå.

  Vi ska ju inte glömma att självkänslan och självförtroendet inte alltid går hand i hand.

  Kram på Dig Du kloka kvinna!

  SvaraRadera
 4. Dessutom så jämför vi oss bara med det som är bra hos varje person. Vi ser inte till allt hos den personen vi jämför oss med. Om hon tex är smalare än mig så ser jag bara att hon är smal, inte att hon har ett ostädat hem, en man som inte tar sitt ansvar, att hon har ett dåligt betalt jobb eller annat som kanske inte tilltalar oss. Vi ser alltså bara det bästa hos varje person, inte de sämre sidorna, och jämför oss bara med det bästa. Men det finns ingen som har ALLA de bra delarna. Vi har ALLA något som är bra, som andra jämför sig med. Men ingen besitter alla delarna ensam. Vilket vi ofta tror att vi ska kunna göra...
  Ja, bara några tankar från mig.

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...