lördag 17 april 2010

VI ÄTER OSS TILL OHÄLSA

Att våra matvanor har försämrats till de sämre de senaste (åtminstone) 50 åren tror jag att de allra flesta är övertygade om. Vi mår allt sämre, både fysiskt och psykiskt och antalet välrfärddsjukdomar ökar konstant. Det handlar alltså inte bara om en ökad fetma utan om många andra konsekvenser dessutom.

Maten vi äter ska först och främst ge oss näring och energi, men idag fyller den en hel del andra behov dessutom - tröst, belöning, leda, gemenskap, firande osv. Den innehåller ockå en stor del av för oss icke nödvändiga och negativt påverkande tillsatsämnen som gör vår kroppar förvirrade.
Just nu läser jag en hel del litteratur, artiklar och studier som handlar om hur kosten påverkar oss idag. Det är både intressant och skrämmande.
Visste ni till exempel att så många som 85 % av alla matallergier vet vi inte ens om att vi har. Det innebär att många av oss går omkring och mår sämre än vad vi behöver utan att veta om varför och inte minst vad vi ska göra åt saken. Fram till ett par veckor sedan hade jag själv ingen aning om att jag var allergisk mot vete. Anledningen till att jag alltid har mått så fantastisk bra när jag har kört mina detoxkurer beror säkert till stor del på att jag då inte har ätit några produkter med vete.

Många av dessa för oss okända matallergier/överkänsligheter har en fördröjd överkänslighetsreaktion. Det innebär att det är svårt för oss att direkt koppla vår hälsa och hur vi mår med vad vi ätit. Det kan handla om att du flera timmar eller upp till ett dygn efter att du ätit det du är allergisk mot reagerar med lite mer diffusa symptom, som trötthet, svullnad, huvudvärk osv.

Kostens påverkan på vår hälsa är idag ett STORT forskningområde. Nu börjar man förstå konsekvenserna av vår manipulation av vår kost och det är viktigt för vår hälsa och överlevnad att vi vänder denna negativa trend. Jag håller som sagt in nuläget på att sätta mig in i all information som finns, och återkommer med mera allt eftersom. Under tiden kan du som är intresserad gärna läsa lite om vad Sanna Ehdin har att säga/skriva om detta i ett intressant blogginlägg.

2 kommentarer:

 1. Härligt att du tar upp detta Ulrika! Det gör mig glad och hoppfull och jag ser verkligen fram mot fler rapporter från dig.

  Själv har jag sedan början på 90-talet undvikit gluten, därför att jag märkte att min reumatism håller sig i schack. Det är så intressant att se hur man faktiskt på egen hand kan bli piggare, starkare, gladare(!) och friskare med hjälp av kosten.

  Varm kram
  /Maria

  SvaraRadera
 2. Maria - du ser! Det finns åtskilliga studier som påvisar att reumatism kan försvinna helt eller minskas dramatiskt om man utesluter gluten. Även skräpmat, mycket socker och härdade fetter ger gott resultat om de utesluts ur kosten. Allt dessa är nämligen inflamationsstärkade, vilket naturligtvis inte är så bra om man lider av reumatism. Kram till dig

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...