fredag 19 mars 2010

LJUDEN OCH TRYGGHETEN

Jag tycker att det är så mysigt att få natta mina barn på kvällen. Att ligga bredvid, läsa bok och prata om hur dagen har varit. I går kväll låg jag bredvid min yngsta flicka som är 7 år. Jag började tänka på när jag var liten och låg i min säng hemma på Spikverksgatan på Bäckby. Jag minns att jag tycket att det var så skönt att ligga och lyssna på ljuden i huset. Det var en sådan otroligt trygghet att höra diskmaskinens rytmiskt surrade i köket, att Tv:n stod på i vardagsrummet och ett dovt sorl kunde höras. Det var mörkt, varmt och skönt i sängen och kändes hur tryggt som helst.

Vilka ljud tycker jag som vuxen känns trygga? Det är nog samma som när jag var liten tror jag faktiskt. Det är skönt att ha en liten ”ljudmatta” av blandade ljud i bakgrunden. Sedan uppskattar jag att vara i skogen, ligga i mossan och lyssna på trädkronornas sus. Eller att sitta vid en sjö eller ett hav och lyssna på vågornas brus eller förnöjda kluckande.
Som barn tyckte jag också mycket om att sitta i bilen när det regnade. Det gillar jag nu också. Regnet som piskar mot fönstren och motorns monotona brummande. Och känslan av att vara på väg.

Vad tycker du om för ljud? Vilka ger dig lugn och trygghet?

9 kommentarer:

 1. Att natta barnen är verkligen härligaste stunden på dagen! Vi turas om att få natta Axel med läsning och prat om vad som varit bra under dagen och ligger sedan kvar brevid honom tills han somnar. Det är nog ett av livets bästa ögonblick!

  Beträffande ljud finns det ett morgonljud som jag älskar. Det är när vi är i Italien och man vaknar till någon granntants sopkvast ute på gatan. Jag tror inte det har med någon renlighetsmani att göra ;-) utan snarare att jag vet att dagen har börjat, världen är vaken och solen skiner. Jag hoppas att det finns någon sopande granntant som jag kan lyssna på i nya huset!

  SvaraRadera
 2. Ljud som jag gillar är fågelkvitter, utom kl 4 på morgonen ;), det ger lugn på något vis. Även ljudet av havet, när det slår mot stranden/kanten ger min en underbar inre frid.

  Ljud som skapar trygghet är när jag hör att det finns människor omkring mig, männsikor som jag känner igen och att allt låter som det skall.

  Sover otroligt lätt vilket innebär att på nätterna får det gärna vara helt tyst...

  SvaraRadera
 3. Det finns inget jag älskar mer än prat och skratt. Jag minns så väl hur jag somnade in till mina föräldrars härliga samtal på kvällarna. Gillar fortfarande att somna in till andras skratt och prat.Det ger mig en känsla av närvaro och lugn.

  SvaraRadera
 4. Camilla - visst är det en härlig stund! Åh, jag kan riktigt höra skrapaden med kvasten på gatan. Låter mysigt och hemtrevligt.

  Kicki - mmmmm fågelkvitter är härligt. Särskilt nu på vårkanten:-)-

  Alexandra - att höra nära och kära när man ska somna är skönt och tryggt.

  SvaraRadera
 5. Aaah billjudet är min sovklocka. Om det inte är jag som kör, så kan jag somna på ett par minuter. Otroligt socialt ;) Kram o go natt

  SvaraRadera
 6. Att sitta i en bil i regn, tillsammans med familjen, gillade jag också när jag var liten. man kom varann så nära. Bilen blev som ett litet rum, istället för en utsiktsplats mot allt som händer runt bilen. Men jag gillar inte att köra i regn själv. håller med tant t. Jag har lätt att somna om det är nån annan som kör bilen! men sen jag blev singel så är det inte det. Men blir jag för trött stannar jag på en P-plats och säger till barnen att va tysta i 10 minuter..
  Mina barns skratt är det bästa jag vet att lyssna på. Fågelkvitter, vindens sus och vågor.

  SvaraRadera
 7. tant t - bättre sömnpiller finns inte :-)!

  Maria - visst var det något speciellt med bilåkande i regn när man var barn! Dina andra favoritljud kan jag också skriva under på :-)!

  SvaraRadera
 8. Havet, olika ljud i olika väder! Alltid lika "renande" för min själ!
  Fåglelsång, även den varier ju med väder o vind! Nu ska jag ut o lyssna lite!

  SvaraRadera
 9. emsa - havet ja, det är magiskt. Naturenljud över huvudtaget.

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...