tisdag 9 mars 2010

GE DIG TILL TÅLS 2 MINUTER

Bild från SvD

Det rådet, att vänta 2 minuter innan du ger efter på suget att stoppa något onyttigt i munnen, kommer från Margareta som du kan läsa om på SvD idag. Margareta har på tre års tid med hjälp av stor medvetenhet kring sitt ätande lyckats att gå ner 86 kilo i vikt.
Margareta lyckades med sin viktminskning genom att lägga om sina kostvanor, men även att försöka "bygga om kopplingarna i hjärnans belöningssystem".
För många är det så att vi triggas enormt av den kick vi får av socker. Detta blir lätt ett beroende som kan vara svårt att ta sig ur.
Ett av Margaretas viktigaste hjälpmedel i sin viktnedgågn var att ta befälet över sin impulskontroll. Hon säger så här:

– Kan man bara stå ut i två minuter så kan man ändra på mycket i livet. Om jag skulle bli tvärförbannad på någon, vänta två minuter! När man har en påse Polly framför näsan hinner man bråka mycket med sitt inre under två minuter. Många beslut kan bli klokare om vi kan vänta i två minuter.

Margareta påpekar även vikten av att ha regelbundna matvanor, undvika snabba kolhydrater och att man ska ta hand om sig själv och sin kropp (sömn och motion t.ex.).

Jag tror, liksom Margareta, att nyckeln till sund och varaktig viktnedgång handlar om att lära sig att tänka rätt kring maten och kring det egna välmåendet.

Frågan är om du vill leva för att äta eller äta för att leva?!

3 kommentarer:

 1. Vilket bra tips! 2 minuter!
  Det ska jag försöka ta med mig in i framtiden!

  Och -86 kg är ju gott imponerande!!
  Själv har jag inte många kilo att tappa, men kroppen skulle må bra av mer rutiner och nyttigare mat !!!

  Tack för en intressant blogg!
  Sköt om dig!

  SvaraRadera
 2. 2 minuter är ingenting...det måste jag testa! Jag är inne i en "vänta inte alls-period" som behöver brytas ;) Kram

  SvaraRadera
 3. X-blogg - oavsett om vi bär på extra kilon eller inte så tror jag att det kan vara bra att tänka till vad och varför man stoppar något i munnen. Det är lätt händt att ågon bara slinker ner som man inte "borde" ärat ;-). Tack för dina fina ord. Ta hand om dig du med :-D!

  tant t - det är lätt att hamns i de där perioderna ja;-). Kan vara bra lite till mans att tänka till.
  Kram

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...