torsdag 25 mars 2010

ATT VÄXA ÄR ATT VÅGA!

Vi har alla vår trygghetszon. En zon där vi känner oss bekväma och trygga. Där är det skönt och inte särskilt ansträngande att vara. Livet rullar på liksom.
Fördelen är att vi inte behöver tänka så mycket. Nackdelen är att så länge vi befinner oss i vår trygga son så utvecklas vi inte så mycket heller.
Om du har en något så när god självkänsla och gott självförtroende så känner du då och då att det kan vara läge att utmana gränserna i din zon. Du vill prova på något nytt och växa som människa. För en del handlar det om stora projekt och utmaningar som att bestiga berg eller flytta till ett annat land. För andra kan det handla om att gå en kvällskurs i keramik eller att köpa en färgglad t-shirt.
Om du vill utvecklas som människa så måste du då och då tänja på dina gränser i din trygghetszon. Genom att prova något nytt och utforska okänd mark så gör du nya erfarenheter. I värsta fall går det inte som du har tänkt dig, men du är ändå en erfarenhet rikare. I bästa falla känner du dig stark och framgångsrik. En härlig känsla av att bemästra något nytt.
Känns det läskigt med att utmana dig själv med stora ”projekt”, så välj små. Det kan handla om att sätta sig bredvid en främmande människa på bussen. Att gå ut och ta en kopp kaffe alldeles själv eller att be en främmande människa om råd i klädaffären.
Det allra mesta som vi är rädda för är ändå rätt ofarligt när vi sätter det i ett större perspektiv. Fråga dig själv:
- Vad är det värsta som kan hända?
Troligtvis blir svaret att det inte är så farligt.


Utmana dig själv idag och gör något som ligger utanför din trygghetszon!


5 kommentarer:

 1. Ska faktiskt se till att göra det minst en gång under dagen :) KRAM

  SvaraRadera
 2. Ett sånt bra inlägg! Ska försöka med detta =) Kram!

  SvaraRadera
 3. Klokt och tänkvärt!
  Nästa vecka kliver jag way out från min trygghetszon och startar min vandring genom Spanien...en underbart befriande, men samtidigt lite lite skrämmande, tanke!
  Ulrika - tack för att du hjälper världen att öppna sina ögon lite...
  Kram till dig!

  SvaraRadera
 4. Miss M - spännande! Berätta gärna vad du gorde och hur det gick. Stor kram tillbaka

  FIA - Tack och lycka till :-D!

  Helena - snacka om utmaning. Men du gillar ju att tänja på din trygghetszon ;-)! Jag hoppas vi får följa dig på din blogg. Tack underbara för dina fina ord. Stor och varm kram tillbaka

  SvaraRadera
 5. Nej, gud, nej! Här ska inte utmanas eller tänjas på några trygghetszoner! Jag är långt utanför min sedan alltför lång tid tillbaka. Hade varit kul att besöka den någon dag igen.... :-/ ;-)

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...