måndag 1 mars 2010

ÄR DU OFFER, ÖVERLEVARE ELLER LEVARE?

Det finns personer som alltid klagar och är negativa till det mesta. Dessutom menar de att det alltid är någon annans fel att det är så jäkligt i livet: Chefen är dum i huvudet, barnen är ouppfostrade, bilföraren framför är en idiot osv. De lever sina liv som OFFER för omständigheterna
När man är ett offer behöver man inte ta något ansvar för vad som händer. Det spelar liksom ingen roll ändå. Resultatet blir att absolut ingenting händer som förbättrar situationen.

Det finns personer som funderar mycket på vad som händer dem och inte minst varför. De försöker förstå och begrip och se sin egen roll. Sanna Ehdin kallar dessa personer för ÖVERLEVARE. De försöker att ta tag i sina problem och vill hitta en lösning. De kan ta hjälp av vänner och bekanta, läser böcker om personlig utveckling eller kanske söker de upp en coach för att få hjälp med att reda ut sina tankar och sin förståelse för tillvaron.

Det finns personer som verkligen är här och nu. Det lever sina liv till fullo och uppskattar att hjälpa andra till ett bättre välmående. Dessa människor kallar Sanna för LEVARE. De har ägnat en hel del tid åt sin personliga utveckling och de har hittat sin plats i livet.
Detta resonemang finns det teorier kring på flera håll. Inte minst inom Ayurvedan ser man att människan kan delas in i tre kategorier. Offret kallas för TAMAS och står för tröghet och oviljan att förändras. Överlevaren kan jämföras med RAJAS som innebär aktivitet, rörelse och förändring. Levaren till sist motsvaras av SATVA som är en person som genom erfarenhet och medvetande har kommit till freds med sig själv.

Vem är du? Ett Offer, en Överlevare eller en Levare?
Visst vill du väl leva ditt liv och inte kämpa för att överleva?

Även om vi alla då och då i perioder i livet kan halka in i Offrets tankesätt så kan du ändå, genom medvetna val och genom att inse att Du faktiskt är den personen (och ingen annan) som kan se till just att LEVA ditt liv. Att uppnå nivån av en Levare tar så klart tid, men min åsikt är att du når ditt betydligt fortare om du har en ödmjuk inställning både till din omgivning och inte minst till dig själv.

Ta hand om dig denna måndag!

11 kommentarer:

 1. I vissa perioder av mitt liv är jag en överlevare och i vissa är jag en levare. Jag söker alltid efter att förbättra mig själv och mitt liv, att leva det bästa man kan. Samtidigt vara där för andra och vara ett stöd och ett öra.
  Ha en bästmåndag!

  SvaraRadera
 2. Jag är nog för tillfället en överlevare men på väg till att bli en levare :)

  Tyvärr finns det många som ser sig som offer och är stora energitjuvar, i allafall dem jag har haft i min omgivning. Det går att lära sig att stäna öronen och säga till dem att "du kanske ska gära något åt det då!" men sen är det ju deras liv och vill de tro att de kan leva det helt utan ansvar så får de vakna när livet kommer i fatt dem.

  Trevig måndag på dig med :)

  SvaraRadera
 3. Just nu känner jag mig lite som ett offer tyvärr, men också som en överlevare! Jag kämpar, om än lite i motvind, med mina tankar. Men jag vill - oh vad jag vill - vara en levare!

  Tack! Jag behövde detta inlägg just idag.

  SvaraRadera
 4. Jag är en överlevare! Jag vägrar se mig som ett offer, enligt mig är det den svagaste och fegaste roll man kan ta!Och även om jag varit (är) nere för räkning för tillfället så ser jag mig ALDRIG som ett offer! Jag kämpar alltid på =)

  SvaraRadera
 5. Hej

  Jag kan säga att jag är just nu en överlevare Med vissa inslag då & då ett offer. Men först & främst överlevare.

  Men jag tackar för detta inslag & din blogg. För den ger så mycket, för mig i alla fall. Så tack för din blogg & dina inlägg.

  Kram

  SvaraRadera
 6. Vipsan - så tror jag att det är för många av oss, ett pendlande mellan olika stader. Förhoppningsvis blir vi bara mer och mer levare. Allt gott!

  Kicki - härligt att hör att du är på väg mot att bli en levare. Gnällspikarna kan få gnälla ifred, tycker jag. Det gäller bara att inte sugas med i deras negativa energifält.

  stort och smått - det blir så ibland att man halkar in i offermentaliteten. Jag tror att det är oundvikligt. Det gäller bara att skaka det av sig så snabbt det går och fortsätta att sträva mot att bli en levare.

  Miss M - du är definitivt en överlevare och inte ett offer. Ingen kan väl fightas som Miss M?!?
  JAg ösnkar bara att du slapp ta så många figter. Kram

  Katta - tack! Vad glad jag blir av att höra att du uppskattar min blogg. Oh vilken glädjerik energikick det ger mig! Offer är vi alla då och då, så fortsätt du att träna på att vara en överlevare, så ska du se att rätt vad det är så kan du klassa dig som levare. Låter härligt va! Kram

  SvaraRadera
 7. Jag har varit(vill vara) en levare, men just för tillfället är jag en överlevare.
  Jag tror att vi är i olika faser beroende på vad som händer i livet.
  Jag är en elev i livets skola. Bakom nästa hörn blir jag en levare igen.

  SvaraRadera
 8. Intressant tankesätt och det stämmer ju verkligen. Fast jag tro att jag kanske pendlar lite mellan de där rollerna beroende på olika omständigheter.
  Men ibland får jag lust att bara ruska om människor som satt sig i offerfacket istället för att själva ta tag i situationen.
  Får nog ta och läsa den där boken, den verkar intressant.

  SvaraRadera
 9. Precis vad som far omkring i mitt huvud nu...vem är jag? jag är ju helt klar över vem jag inte vill vara och vill nu mota olle i grind och bli motsatsen till det jag inte vill bli...men hur gör jag det...

  SvaraRadera
 10. Siv - jag tror som du att beroende på vad som händer oss i livet så kan vi alternera mellan de olika faserna. Jag tror dock att om vi tränar bra, så blir det lättare och lättare att befinna sig längre stunder i "levarstadiet" och att det blir lättare att komma tillbaka dit om man helkar ner till något annat stadie för en kort period. Du ska se att du snart kan njuta av att vara en levare igen!

  I mitt skafferi - visst penndlar vi beroende på omständigheter. De som alltid befinner sig i "offerstadiet" är precis som du säger väldigt påfrestande för omgivningen. Jag tycker absolut att du ska läsa boken, den är kanon!

  Lena - det kan ta tid att komma underfund med vem man är. Men, det är jättebra att du har börjat fundera på det. Du har satt igång en process. Känn inte att det är bråttom bara, för det är som att lägga pussel. Det kräver rätt pusselbitar och det kan ibland ta tid att hitta dem. Låt form och bild i pusslet om dig själv få ta den tid det behöver. På så sätt är det troligare att du kommer att hitta en sann bild och hittner landa i dig själv. Det är en otroligt spännande resa du har gett dig ut på och jag ösnkar dig varmt lycka till!

  SvaraRadera
 11. Tack så hemskt mycket för det här inlägget, det gjorde mig faktiskt stolt över mig själv :)
  Jag har varit ett extremt offer, det tog lång tid att komma till att bli Överlevare, och nu kan jag faktiskt med handen på hjärtat säga att jag är en Levare. Jag tillåter mig inte att bli ett offer igen, självklart kan idiotiska tankar komma men jag har blivit väldigt duktig på att ändra dem. Jag jobbar hela tiden på min självkänsla, det får man aldrig sluta med enligt mig.

  Tack så mycket för inlägget om hur man "ska komma igång", jag har följt ditt råd att planera min tid, det har gått lite upp och ned men det har ändå fungerat bättre än innan.

  Jag har en till fråga till dig, vad gör man om en person man älskar i sin närhet vägrar att vara annat än ett offer?
  Jag har försökt på alla sätt och vis att hjälpa och stötta henne men inget verkar fungera.
  Och nu kommer jag på mig själv att enbart känna irritation och frustration mot henne och det förstör ju min relation, har svårt att ta distans från mina känslor mot henne.
  Jag är medveten att jag inte kan ändra på henne så jag måste ju acceptera henne men hon gör mig tokig!
  Vill inte utesluta henne från mitt liv även fast hon är den som tar min energi som mest, negativ energi.

  Tack än en gång för en underbar blogg och ditt engagemang att svara på allas frågor, det betyder mycket!
  Kramar Ida

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...